Otrok naj bo v lupinici le toliko časa, kolikor je treba

0
593
Dojenček v lupinici
Dojenček v lupinici

Otrok naj bo v lupinici le toliko časa, kolikor je treba, torej samo med vožnjo, s pasovi pa ga čvrsto pripnemo. Po končani vožnji otroka vzamemo iz lupinice in ga prestavimo v voziček ali pa ga nesemo v naročju.

Lupinico se ponavadi kupi v kompletu skupaj z vozičkom. Nekatere lupinice imajo v predelu, kamor pride dojenčkova glavica, še dodatno blazinico za zaščito glave. Ta naj bi se uporabljala le čisto na začetku (pri novorojenčkih in nedonošenčkih) in še to takrat, če otrok res čisto nič ne nadzira svoje glave, ko jo začne vsaj malo nadzirati, pa te dodatne opore ne potrebuje več.

Včasih so lupinice zelo globoke, zato na dno lupinica, kamor pride dojenčkova zadnjica, podložimo eno ali dve bombažni tetra plenici, da zmanjšamo globino lupinice. Če je lupinica v predelu medenice preširoka, lahko medenico z vsake strani obložimo z zvito bombažno plenico ali s čim podobnim. Zvito plenico lahko podložimo tudi pod otrokova kolena, da so rahlo pokrčena in nogice malo privzdignjene. Ko otrok raste, lupinice sčasoma ni potrebno več oblagati.

Otrok naj bo v lupinici le toliko časa, kolikor je treba, torej samo med vožnjo, s pasovi pa ga čvrsto pripnemo. Po končani vožnji otroka vzamemo iz lupinice in ga prestavimo v voziček ali pa ga nesemo v naročju. Če se zgodi, da otrok v lupinici zaspi, ga je treba vzeti iz nje in ga prestaviti, ali v posteljico ali v voziček, kjer bo spal na ravni in čvrsti podlagi.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here