Otrok hodi v spanju

0
1830
gremo_spat1

Hoja v spanju pri otrocih ni redkost. Najpogosteje se pojavlja pri otrocih starih od 5 do 12 let. Takšnih otrok je kar 15 odstotkov. Poleg teh 15 % obstajajo tudi drugi otroci, ki iz postelje ne vstanejo, ampak se le dvignejo, govorijo in se premikajo. Pri tem obstaja manjše tveganje za padce in poškodbe med nočnimi dogodivščinami, kot pri otrocih, ki hodijo po stanovanju. Razlog za nezavedne nočne aktivnosti je v možganih otroka. Nekatera območja v možganih otroka so ponoči so še vedno aktivna. Hoja v spanju pri otrocih v večini primerov ni razlog za skrb, ampak normalen nevrološki proces, ki se s starostjo otroka pojavlja vedno redkeje. Drugi dejavniki, ki lahko spodbujajo hojo v spanju, so stres, pomanjkanje spanja, glasen hrup, okužbe in zvišana telesna temperatura.

gremo_spat1Kaj storiti, ko otrok hodi v spanju?

Hoja v spanju z medicinskega vidika ni nevarna, je pa nevarno, da se otrok med svojimi nočnimi pohodi poškoduje. Starši lahko veliko storimo za zaščito svojega otroka:

–  otrok naj ne spi na visoki postelji

–  prepričajte se, da so vsa okna, stanovanjska in balkonska vrata varno zaklenjena

–  poskrbite za zaščito na stopnišču

–  umaknite ostre predmete

–  na vrata otrokove sobe dajte zvonček ali zvončke obesite na strop, da boste slišali, če bo otrok šel na nočni sprehod

Ko otrok hodi v spanju, ga ne prebujajte, da se ne prestraši. Približajte se mu  pazljivo in previdno ter govorite tiho in pomirjujoče. Poskusite otroka mirno privesti nazaj do postelje. Naslednji dan povejte svojemu otroku, da je hodil v spanju. Izogibajte se nepotrebnemu stresu in pritiskom. Pogovorite se s svojim pediatrom, če pride do pojava vsako noč.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here