Otroci se radi postavijo v druge vloge

0
1864
Igranje vlog
Igranje vlog

Igranje vlog je od drugega leta bolj zanimivo. Kot lepa princesa ali čarovnik z magičnimi močmi lahko otrok pusti domišljiji prosto pot. Igra vlog ni le zabava, temveč otrok skozi igro razvija sočutje in se nauči reševati konflikte.

Od dveh leti starosti dalje postaja igranje vlog vse bolj zanimivo. Ko otroci začnejo razlikovati med sabo in drugimi ljudmi, bodo začeli izkušati svet kot ločena oseba. Sedaj se otrok rad igra z drugimi otroki in posnema druge osebe. V večini primerov so to osebe iz vsakdanjega življenja. Vaš otrok igra človeka, s katerim se lahko najbolj identificira ali mu je še posebej všeč.

Zakaj je igra vlog tako pomembna za vašega otroka

Igra vlog bo pokazala, kako si otroci predstavljajo svet odraslih. Skozi igro razvijejo razumevanje svoje vloge in odgovornosti v vsakdanjem življenju, pa tudi to, katera pravila so dobra. Otrok se nauči empatije in razumevanja stališč drugih. Tako bo bolj strpen in bo bolj upošteval druge. Z igro vlog otrok hitreje prepozna družbeni konflikt in ga poskuša igrivo odpraviti. Lahko izrazi svoje želje in se jih nauči uveljavljati. Osrednjo vlogo v igri igranja vlog pa prinaša jezikovni razvoj. Skozi igro otrok razširi svoje besedišče in komunikacijske spretnosti.

Otroka lahko spodbujate tako, da se igrate skupaj z njim. Seveda pa boste morali odvreči zadržke in enostavno »pasti noter«. Vprašajte otroka, koga želi, da igrate. Ponudite mu različne rekvizite za igro. Naj ima vaš malček veliko prostora za igro. Če otrok včasih igra težke razmere, kot je obisk medvedka in punčke pri zdravniku, ga vprašajte, česa je medvedka strah in kaj lahko ukreneta glede tega. Tako boste lahko tudi veliko izvedeli veliko o vašem malčku in ga bolje razumeli.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here