Otroci in narava

0
831
Urejanje vrta
Urejanje vrta

Narava ima pozitiven učinek na vse nas, tudi na otroka, s tem pa bo odkrival stvari in spoznal okolico - peljite ga v naravo!

Marsikateri otrok pozna na primer konje in krave samo iz slik na televiziji. Zlasti mestni otroci pogosto rastejo izolirani od narave. Seveda nekateri za spoznavanje narave uporabijo računalnik namesto sprehoda v gozd ali na kmetijo, čeprav je to le na zaslonu in zelo daleč od realne izkušnje in resničnega razumevanja.

Še posebej v otroštvu je treba graditi odnos z našim okoljem

To ima pozitiven učinek na zdravje, otrokom pa je v zabavo. Naravo je mogoče zaužiti z vsemi čuti, kar spodbuja ustvarjalnost in omogoča zmanjševanje stresa pri otrocih. In kar je najboljše, sprehod v gozd je popolnoma zastonj, mogoče s sabo vzamete le kakšen sendvič in nekaj pijače.

Gozd, travnik, njiva in vrt

Sprehod v gozd lahko zdržite s piknikom na jasi. S sabo lahko vzamete kakšno brošuro o gozdi in tako z otroci prepoznavate mala in velika odkritja. Jeseni lahko med izletom v gozd poskrbite za večerjo: gobe. Naberete lahko tudi kostanj in jesenske plodove za domače ustvarjanje. Na njivah in travnikih lahko pokažete vašemu otroku različne pridelke: pojasnite mu lahko, kako iz zlatega klasja nastane kruh. Na travnikih boste našli divje rože in užitne divje rastline. V majhnih ribnikih in potokih pa lahko celo odkrijete žabe, ribe ali paglavce. Takšni izleti so nedvomno prava avantura za vašega otroka. Toda tudi v vsakdanjem življenju mu lahko zagotovite stik z naravo. Če imate vrt, vključite svojega otroka v delo na vrtu. Če živite v bloku, naj otrok prevzame odgovornost za kakšno sobno rastlino, saj ima tudi to podoben učinek in pozitivno vpliva na zdravje.

Kmečka opravila in živali

Obstajajo kmetije, kjer sprejemajo otroke in jim pokažejo kako kmetija deluje. Še bolje je, če imate kmetijo doma ali pa jo imate v bližini, saj vam bo verjetno skoraj vsak pripravljen pokazati živali in opisati njihovo delo – samo vprašati morate. V mnogih krajih so tudi tematske naravne poti, kjer ob poti spoznate raznolikost lokalne flore in favne. Za razvoj otroka je zelo pomembno spoznavanje narave. Je poučno in zabavno, zmanjšuje stres in izboljšuje zdravje. Mnoge od teh ponudb so povezane z nič ali zelo malo finančnimi stroški. Vloga staršev je, da omogočite otroku odraščati v naravi in ​​z njo.

Vir: Hallo-Familie

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here