Ošpice

0
1986
Ošpice
Ošpice

Ošpice se pojavljajo v dveh fazah. Prvi simptomi so podobni gripi.

Ošpice povzroča virus, ki se pojavlja po vsem svetu in lahko okuži tako odrasle kot tudi otroke. Virusi so zelo nalezljivi. Ker se pogosto pojavljajo zapleti, ošpice niso neškodljiva bolezen (in gotovo ne samo otroška bolezen).

Bolezen prenaša neposreden stik s slino, na primer s poljubljanjem in posreden stik prek kužnih delčkov v izkihanem ali izkašljanem zraku. V osmih do desetih dneh se pokažejo prvi simptomi (podobni gripi), približno dva tedna po okužbi pa se pokažejo tipične točke ošpic (nastop izpuščaja). Tik pred to drugo stopnjo je tveganje za okužbo največje.

Ošpice se pojavljajo v dveh fazah. V začetku lahko vaš otrok dobi visoko vročino (do 41 stopinj Celzija!), spremlja jo suh kašelj, izcedek iz nosu, utrujenost, glavobol in boleče grlo. Nastopi lahko tudi vnetje očesne veznice, saj virus v tej fazi napade sluznico. Najzanesljivejši znak pa so bele lise v ustih. Te pike so značilne za ošpice. Tri dni po tem, ko se pojavijo ti simptomi, se pojavijo še tipični rjavo-roza madeži, ki se včasih razširijo. Najprej se začnejo na obrazu in ušesih ter se v poteku bolezni razširijo po vsem telesu. To traja štiri do sedem dni. Potem povišana telesna temperatura pade in včasih se koža v majhnih koščkih olupi.

Po bolezni ošpic je imunski sistem močno oslabljen, okrevanje traja vsaj šest tednov, pogosto tudi do pol leta. Vse nadaljnje okužbe lahko povzročijo resne zaplete. Najpogostejši so vnetje srednjega ušesa ali pljučne okužbe. Življenjsko nevarno je lahko vnetje možganske opne, vendar je to zelo redko (v 0,1 odstotka primerih).

Otrok z ošpicami ni dovoljeno imeti v vrtcu in na drugih javnih krajih. Virusi ošpic so zelo občutljivi na zrak. Dobra higiena ni zanesljiva zaščita proti ošpicam, vendar lahko malo prispeva k preprečitvi.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here