Osnovni pojmi pri ukrepih in posegih pri porodu

0
86

Strokovno osebje, največkrat porodničar, vam bo pojasnil posamezne medicinske ukrepe in posege pri porodu ter razloge za take odločitve. Stanje vam bo skušal povedati zelo jasno in natančno razložiti zakaj smatra, da je tako najbolje za vas in vašega otroka ter razložil morebitne posledice zavrnitve.

Razlikovanje 2 pojmov pri ukrepih in posegih

  • Indikacija – zakaj je ukrep ali poseg potrebno narediti.
  • Kontraindikacija – zakaj v določenem primeru medicinskega ukrepa ali posega ne smejo narediti.

Absolutne in relativne indikacije in kontraindikacije

Indikacije in kontraindikacije se delijo na absolutne in relativne. Absolutna indikacija pomeni, da ko neko stanje zaznajo, morajo vedno narediti/izvesti nek poseg ali ukrep. Relativna indikacija pomeni, da ko zaznajo neko stanje, je, ali bodo nek ukrep/poseg izvedli ali ne, odvisno od številnih dodatnih dejavnikov, ki pomembno vplivajo na to, kakšen odziv je najboljši. Podobno vendar obratno velja tudi za absolutno in relativno kontraindikacijo. Torej absolutna kontraindikacija pomeni, da ko je zaznano neko stanje, nekega posega/ukrepa nikakor ne smejo narediti/izvesti oziroma ga morajo preprečiti. Relativna kontraindikacija pomeni, da ko je zaznano neko stanje, je, ali se lahko nek ukrep/poseg izvede oz. ali ga je potrebno preprečiti, odvisno od številnih dodatnih dejavnikov, ki pomembno vplivajo na to, kakšen odziv je najustreznejši. Brez razumevanja tega koncepta je razumevanje odločitev v porodništvu nemogoče, toliko bolj je oteženo razumevanje odločitev tekom poroda.

Odločanje o ukrepih in posegih

Odločanje o ustreznosti ukrepov v porodništvu dodatno zapleta nujnost nenehnega upoštevanja in tehtanja potreb in obremenitev dveh organizmov (nosečnice in ploda). Med seboj sta specifično povezana, vendar si v določenih bolezenskih stanjih nasprotujeta.

Porod je izjemno dinamično stanje. Situacija se lahko v trenutku nepredvidljivo spremeni in je potrebno nemudoma izvesti nek poseg/ukrep, na katerega še pred nekaj sekundami/minutami sploh ni bilo potrebno niti pomisliti.

 

 

Ivan Žebeljan, dr. med.

Specialist ginekologije in porodništva

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj