Osnovna telesna drža pred vadbo v nosečnosti

0
502

Katja Zupan, prof. šp. vzgoje in medicinska sestra iz FITPRO d.o.o., v videu skupaj z bodočo mlado mamico prikaže pravilno držo pri vadbi v nosečnosti.

Oglejte si kako postavimo stopala, da najdemo težišče na sredini, kako razbremenimo kolenski sklep, medenico, prsni koš in vrat.

Stopimo v širino bokov (čutiti se mora obremenitev po zunanji strani stopala). Prsti na nogah naj bodo čim bolj narazen, tako da se čuti vsak prst. Gleženj mora biti poravnan in ne sme biti obrnjen navznoter. Ko poskušamo občutiti težišče na stopalih, poskušamo občutiti, da je težišče enakomerno na desni in levi nogi in približno na sredini stopala.

Osnovna drža nosečnice
Osnovna drža nosečnice

1.    Prenos teže naprej in nazaj: telesno težo prenesemo naprej in čutimo obremenitev na prstih, nato pa počasi prenesemo težo nazaj na peto. Nekajkrat ponovimo. Tu se igramo s težiščem telesa, ki se je med nosečnostjo spremenilo in poskušamo najti idealno središče telesa, kjer bo najbolj razbremenjen položaj.

2.    Kolenski sklep: med nosečnostjo imajo nosečnice pogosto zelo iztegnjena kolena, nekatere pa imajo preveč pokrčena. Naredimo »mini« počep in nato poskusimo iztegniti kolena do konca, da se sklep »zaklene«. Kolena torej pokrčimo, nato do konca iztegnemo in napnemo mišice ter malo popustimo. Ponovimo približno trikrat.

3.    Rotiranje medenice: ker bo treba rotirati medenico, malce pokrčimo kolena. Primemo se za boke in poskušamo zadnjico potisniti nazaj, rotiramo kolke naprej potem potisnemo zadnjico naprej in tako izmenjujemo. Ko potisnemo zadnjico nazaj, vdihnemo, ko jo naprej, pa izdihnemo. Med nosečnostjo se zaradi trebuščka kot v medenici spremeni, medenica se rotira naprej in zaradi tega je ta del zelo zakrčen, zato se pri tej vaji čuti razbremenitev ledvenega predela. Vaja je zelo pomembna. Preden začnemo vaditi, medenico poravnamo v nevtralen položaj, da je razbremenjena. Nekajkrat ponovimo. Kolčne kosti naj bodo naravnane v smeri naprej.

4.    Prsni koš: v nosečnosti se zelo pogosto rame povesijo naprej, zato je treba prsni koš »odpreti«, kar naredimo z dihanjem. Roko položimo na prsni koš, rame sprostimo in vdihnemo tako, da roko potisnemo proti stropu in jo z izdihom spustimo nazaj dol. Ker bolj aktivno dihamo, občutimo prsni koš, kako se razširja in sprošča. Nekajkrat ponovimo.

5.    Golobji vrat: zelo pogosto je glava naprej in mišice zakrčene. Glavo izmenično potiskamo naprej in nazaj ter naredimo nekaj ponovitev te vaje.

S temi vajami razbremenimo vse dele telesa, ki so pri slabi telesni drži zakrčeni.

Sodelujoči strokovnjaki:

Katja Zupan

http://www.fitpro.si/

prof. športne vzgoje, medicinska sestra, vodja FITPRO izobraževanj

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here