Osebna nega in higiena v poporodnem obdobju

0
1243
Vesel otrok

Nosečnice se dobro zavedajo vseh omejitev, ki jih s seboj prinaša nosečnost, toda tudi po porodu se nekaj omejitev še vedno nadaljuje, zlasti v zvezi z osebno nego.

Zgornji del telesa in prsi je potrebno pravilno negovati

Prsi so med dojenjem močno izpostavljene. Bradavice lahko zaradi dojenčkovega sesanja postanejo razpokane, okoli njih pa je koža zelo suha. Tudi ženske, ki z dojenjem nimajo težav, morajo dojkam v tem obdobju nameniti posebno nego. Prsi negujte z bogato kremo, ki bo ohranila elastičnost in prožnost. Mnoge ženske uporabljajo blazinice za dojenje. Menjajte jih v rednih časovnih razmakih, da vlaga ne ostane na bradavicah in ni gojišče za glivice in bakterije.

Poskrbite za higieno intimnega področjababy_foot

Izcedek, ki se pojavi v prvih tednih po porodu se imenuje lohija. Izloča se 3-6 tednov, zato je pomembno, da si naredite dovolj veliko zalogo vložkov. Pri nakupovanju se prepričajte, da so vložki zračni, čim bolj naravni ter ne vsebujejo aditivov in plastičnega polnila. Poleg redne menjave vložkov je pomembno, da se lohija ne prenaša po področju genitalij. Zato bodite pozorni na to, kako se obrišete po obisku stranišča, še posebej, če ste imeli epiziotomijo. V tem primeru je potrebno rano zaščititi pred lohijo, ki naj bi bila precej infekcijska. Prav tako si morate zunanje genitalije po vsakem obisku stranišča sprati z mlačno vodo, vendar ne uporabljajte mila. Za zdravljenje presredka je pomembno, da področje dobro osušite (z zelo mehko brisačo). Dovoljeno je tuširanje, kopeli in plavanju v bazenih pa se izogibajte. Lase si lahko umivate, vendar jih sušite na zraku. Za nekaj časa pa se odpovejte barvanju, kodranju in ostalim podobnim postopkom.
 

Umivanje rok

Pomembno je umivanje rok po vsakem obisku stranišča, prav tako tudi ostalih delov telesa, s katerimi je otrok v stiku. Tudi ostali, ki imajo stik z dojenčkom, morajo paziti na čistočo.

Vir: Nosečnost in porod

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here