NovorojenčekSpanje dojenčkaOptimalen spalni položaj za dojenčke

Optimalen spalni položaj za dojenčke

Včasih je bilo priporočeno, da naj dojenček do svojega četrtega meseca spi na trebuhu. Takšen položaj naj bi najbolje preprečil aspiracijo ob pljuvanju ali bruhanju. Danes pa je znano, da je varnejši spalni položaj za dojenčke spanje na hrbtu v prvem letu življenja, še posebej v prvih šestih mesecih, saj je takrat verjetnost nenadne smrti dojenčka največja. Zato je priporočljivo, da zdravega dojenčka v posteljico položite na hrbet. Tudi če spalni položaj verjetno ni edini razlog za sindrom nenadne smrti dojenčka, pa verjetno obstaja tesna povezava.

Priporočilo, da naj dojenčki spijo na hrbtu, se uporablja v prvem letu življenja, še posebej v prvih šestih mesecih, saj je takrat verjetnost nenadne smrti dojenčka največja. Čeprav je najboljše spanje na hrbtu, lahko vašega otroka občasno položite na bok in potem menjate obe strani. Dojenčka v posteljico položite na bok, vendar bodite pri tem pozorni, da ga vsakič obrnete na drugi bok.

Novorojenček bo bočni položaj zadržal, lahko pa mu pod zgornjo, pokrčeno nogo, podložite zložene pleničke ali brisačke v višini medenice. Če boste nogo preveč podložili, dojenček ne bo več v bočnem položaju, ampak v polhrbtnem, kar pa zanj v prvih mesecih ni priporočljivo. Ko mu podložite nogico, in če vas skrbi, da se ne bo prevalil na hrbet, mu lahko zvijete bombažno pleničko in mu jo položite za medenico. Previdni morate biti, da dojenčkove medenice ne podložite previsoko, še posebej pa je pomembno, da je ne podložite do zatilja, saj to vzbudi dražljaj za zvijanje glavice nazaj.

Ko se dojenček v posteljici med spanjem začne več gibati in ko mu tako položene plenice niso več všeč, jih zbrca oziroma premakne, je čas, da mu plenice nehate polagati, saj mu s tem omejujete gibanje. Dojenčka v posteljo še vedno polagajte na bok, vendar, če med spanjem spremeni položaj, ga pustite tako kot mu prija, in ga ne popravljajte nazaj v bočni položaj. Tudi pri novorojenčku ni nujno, da ga podlagate s plenicami, kadar je v bočnem položaju, če se vam zdi, da tak položaj dobro ohranja že sam, saj bi ga s tem po nepotrebnem omejili. Spalni položaj za dojenčke na hrbtu ali na boku vodi v manjše tveganje kot takrat, ko vaš dojenček leži na trebuhu.

Otroka za spanje ne zavijajte v težke in debele odeje, pokrijte ga z lahko in zračno, pa vendar dovolj toplo odejo, ki je na noben način ne spodvijajte pod otroka, saj mu s tem otežite gibanje med spanjem.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj