Po poroduNega telesa po poroduOpredelitev obporodnih poškodb presredka

Opredelitev obporodnih poškodb presredka

Obporodne poškodbe presredka glede na obseg razdelimo na različne stopnje. Najpogosteje se uporablja štiristopenjsko klasifikacijo (Tabela 1), ki jo je leta 1999 prvi opisal dr. Sultan, britanski ginekolog. Klasifikacijo je nato sprejelo britansko Kraljevo združenje porodničarjev in ginekologov (angl: Royal College of Obstetricians and Gynecologists, RCOG) in kasneje Mednarodno združenje za inkontinenco (angl. International Consultation on Incontinence, ICI).

Obporodne poškodbe analnega sfinktra zajemajo poškodbe presredka 3. in 4. stopnje in potrebujejo skrben pregled in oceno ter kirurško oskrbo, včasih tudi v splošni anesteziji.

Tabela1

Stopnja poškodbe opredelitev
1. stopnja poškodba kože presredka in/ali vaginalne mukoze
2. stopnja poškodba mišic presredka
3. stopnja3.apoškodovane manj kot 50 % debeline EAS
 3.bpoškodovane več kot 50 % debeline EAS
 3.cpoškodba EAS in IAS
4. stopnja poškodba zajema anorektalno sluznico

Legenda: EAS-zunanji analni sfinkter, IAS-notranji analni sfinkter

  • Raztrganine prve stopnje: obsegajo poškodbe kože presredka in/ali vaginalne sluznice. Poškodba se zaceli v tednu ali dveh.
  • Raztrganine druge stopnje: obsegajo poškodbe vaginalnega tkiva in mišic presredka. Običajno jih je potrebno zašiti, rana pa se zaceli v nekaj tednih.

Med okrevanjem je bolečine in neprijeten občutek mogoče lajšati tako, da sedite na mehki podlagi.

  • Raztrganine tretje stopnje: obsegajo poškodbe vaginalnega tkiva, mišic presredka in mišic, ki obdajajo zadnjik. Pri taki poškodbi je potreben operativen poseg, celjenje rane pa traja več mesecev.
  • Raztrganine četrte stopnje: poškodovana je stena vagine, mišice presredka, mišice (ki obdajajo zadnjik) in sluznica črevesja. Kirurški poseg je nujno potreben, zdravljenje traja več mesecev.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj