Omejeno gibanje v nosečnosti

Kaj vseeno lahko naredimo za svoje telo, če nam zdravnik predpiše strogi počitek v nosečnosti.

0
503

Živjo, Alja tukaj, gledate varianto mojih prilagojenih vaj za tiste nosečnice, ki imajo bodisi predpisan počitek bodisi so rizične. Kot ideja kaj se vse lahko počne, če imamo težave pri gibanju. Se pravi, če si morda tudi ti ena izmed tistih malo manj srečnih nosečnic. Cirka 18 odstotkov vas je, ki jim zdravnik predpiše mirovanje. Bodisi zaradi težav kot so krvavenje iz nožnice, skrajšan maternični vrat, povišan krvni pritisk, nizko ležeča posteljica, zastoj v rasti. Morda večplodna nosečnost ali celo otrdevanje trebuha, prezgodnji popadki in težave kot so nosečniški išjas, bolečine v križu itd.

Ležanje oz. počitek sicer lahko ublaži te simptome in probleme, vendar na drugi strani poraja nove težave, kajti naše telo je narejeno za gibanje. Sploh pa tudi telo nosečnice. Zato se nažalost v mirovanju spreminja kostna masa. Mišice atrofirajo, slabše delujejo sklepi, ki niso podmazani, srce in pljuča malo težje delata. Malo težji porod se nam obeta, krvni strdki morda, počasnejša prebava, slabši spanec in počasnejše okrevanje po porodu.

Vaje, ki so primerne tudi za nosečnice s težavami

Zato je morda v razmislek, če obstaja kakšna vadbena rutina, kot jo tukaj pikazujem, ki ne povečuje intraabdominalnega pritiska, ki ne povečuje pritiska v nožnici, ki nima kardijo komponente, ki se ne dela stoje, če bi morda ustrezala za vas. Kajti gibanje je ključnega pomena za vas. Ključnega pomena za dober porod in poporodno okrevanje. Tako da morda premislite, kaj vse bi lahko počeli v postelji, na blazini, na tleh in če to vaš ginekolog odobrava.

Obstajajo predvsem preproste vaje, ki jih lahko izvajate čisto v vašem ritmu, počasi, lahko jih še dodatno modificirate. Važno je, da razgibate glavne sklepe, da malo pretegnete telo ter da malce okrepite telesno jedro. Načinov je res ogromno. Tukaj jih prikazujem samo nekaj, tako da vam dam idejo. Ni vse samo črno ali belo, se pravi ali strogi počitek ali strogo gibanje. Obstajajo še vmesni, sivi odtenki, ki vam lahko spremenijo porod, porodno iskušnjo, vplivajo na otroka in na njegov razvoj. Tako vam dobesedno, vam in njemu, spremenijo življenje na bolje.

Samo v razmislek, hvala ker ste me gledali.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here