Olajšajte dojenčku prebolevanje najpogostejših nalezljivih bolezni

807
Najpogostejše nalezljive bolezni

Prepoznajte prve znake najpogostejših nalezljivih bolezni pri dojenčku in mu nudite ustrezno podporo, da bo spet kmalu zdrav.

Pri dojenčku, ki je še polno dojen, skrbite za dojenje, pri ostalih otrocih pa za redno hranjenje. Pri tem ne pozabite nase in pijte dovolj tekočine, saj mleko nastaja, če ste mamice dovolj hidrirane. Ne pozabite na osnovno higieno: umivanje rok z mlačno vodo in milom, higiena kašlja, skrb za čist in nos in redno menjavanje pleničk. Otrok naj dovolj pije in dovolj spi.

V primeru poslabšanja stanja se odločite za obisk zdravnika. 

Nalezljive bolezni potekajo praviloma s povišano telesno temperaturo. Povišano telesno temperaturo znižujte za lajšanja slabega počutja s hlajenjem ali antipiretiki (o njihovi uporabi se v naprej posvetujte s strokovnim osebjem), skrbite za pitje dovoljšne količine mlačne tekočine, ter počitek. Otroka slecite in ne pokrivajte dodatno. Nalezljive bolezni povzročajo številni povzročitelji, ki jih je morda treba vzročno zdraviti, kar bo odločil zdravnik.

BOLEZENZNAKIKAKO UKREPATI
SLINAVKA-GINGIVOSTOMATITIS1-2 dni ima dojenček povišano telesno temperaturo, nato se pojavijo vnetne spremembe ustne sluznice in dlesni. Sluznica je pordela in nabrekla, pojavijo se mehurčki, ki popokajo-afte.Izpiranje ust s kamiličnim čajem. Mehurčkov ne drgnite ali odstranjujte. Če dojenček zavrača hranjenje/pitje, obiščite zdravnika, da ne pride do dehidracije. Pred tem lahko poskusite s hladnimi pijačami, pasirano hrano brez močnega okusa. Za olajšanje bolečin lahko po posvetu z zdravnikom 2-3 dni prejema redno analgetik.
OKUŽBA SEČILPogosto, lahko pekoče uriniranje, spremenjen vonj urina, povišana telesna temperatura, razdražljivost, bruhanje, splošna prizadetost, bolečine v trebuhu.Redno menjajte pleničke. Skrb za povečano hidracijo. Otrok potrebuje pregled pri zdravniku. V primeru težje okužbe zgornjih sečil je potrebna tudi hospitalizacija. Okužbo sečil lahko preprečite s pravilnim umivanjem spolovila od sečnice proti zadnjični odprtini in ne obratno.
GASTROENTERITISBruhanje, driska, bolečine v trebuhu.Pogosteje jih dojite ali jim ponudite tekočino, da preprečite dehidracijo. Če otrok že uživa gosto hrano, naj bo lahka, nesladkana in manj mastna. V prehrano dojenčka vključite probiotike, ki se dobijo v lekarni.
VNETJE SREDNJEGA UŠESABolečine v enem ali obeh ušesih, grabljenje za ušesa, jok, razdražljivost, lahko tudi prehodno slabši sluh.S paracetamolom ali ibuprofenom znižajte telesno temperaturo in omilite bolečino. Zdravnik se bo po pregledu odločil, ali bo otroku predpisal antibiotik.
BRONHIOLITISPovišana telesna temperatura, hitro dihanje (štejte dihanje v mirnem spanju, ko otrok nima povišane temperature) lahko se sliši piskanje pri izdihu, dihalna stiska (hitro dihanje, piski, poki, premikanje nosnih kril, ugrezanje medrebrnih in nadključničnih prostorov, dihanje s trebuhom).Če je otrokovo dihanje sicer mirno, mu zagotovite spanje in pitje dodatnih tekočin. Zrak v prostoru naj bo primerno topel in vlažen. Skrbite za higieno kašlja in umivanje rok.

Izogibanje kajenju. Preventivno pri določenih ogroženih skupinah dojenčkov (nedonošenčki, srčne hibe) je priporočena zaščita s protitelesi proti respiratornem sincicijskem virusu (RSV). Priporočeno je, da starejši sorojenci v obdobju teh bolezni ne obiskujejo vrtca in so v varstvu doma.

LARINGITIS (KRUP)Lajajoč in močan kašelj, piskanje ob vdihu.V kopalnici odprite vročo vodo, z otrokom se namestite v prostoru, da bo lahko vdihoval paro. Če je hladna noč, mu bo prav tako dobro del vlažen hladen zrak. V primeru pomodrevanja ali lovljenja sape je nujen pregled pri zdravniku.
GRIPAPrehladni znaki, bruhanje, razdražljivost, slabo počutje, odklanjanje hrane, visoka telesna temperatura.Redno čistite otrokov nos, vlažite prostor, s paracetamolom ali ibuprofenom, lahko tudi diklofenakom, znižajte telesno temperaturo in omilite bolečino. Otrok naj počiva.

 

Peter Najdenov, dr. med. spec. pediater

Splošna bolnišnica Jesenice

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav