Okvare nevralne cevi

0
3870
Ultrazvok
Ultrazvok

Nevralna cev je del zarodka, ki se razvije v možgane in hrbtenjačo, hrbtišče lobanje in vretenca. Do okvare nevralne cevi pride pri nepravilnem razvoju.

Najpogostejša oblika okvare nevralne cevi je spina bifida. Pri blagi okvari otrok nima težav in ne potrebuje zdravljenja. Pri hudo prizadetem otroku je potrebno kirurško zdravljenje. Kljub zdravljenju lahko ostane trajno prizadet in potrebuje fizioterapijo in pomoč, da živi normalno življenje.

Preprečevanje okvare

Tveganje okvare nevralne cevi je bistveno manjše, če nosečnica enkrat na dan jemlje manjše odmerke folne kisline (400 mikrogramov/dan), in sicer vsaj mesec dni pred zanositvijo in prve tri mesece nosečnosti. V zgodnji nosečnosti s krvnimi testi in ultrazvokom odkrijejo okvare nevralne cevi.

Simptomi okvare nevralne cevi

Hrbtenjača, možgani in ovojnice, ki jih obdajajo, so izpostavljeni poškodbam in okužbam. Pri blažji obliki (spina bifida) je nad okvaro vidna vdolbina ali šop las. Pri hujši obliki spine bifide, meningokeli, opazimo veliko oteklino, napolnjeno s tekočino in prekrito s tanko ovojnico ali kožo. Izraženost simptomov je odvisna od resnosti okvare nevralne cevi. Znaki so lahko: delna ali popolna ohromelost nog, deformacija nog, inkontinenca urina in/ali blata, koža pod ravnijo okvare je neobčutljiva za bolečino, včasih se pojavi vodenoglavost (hidrocefalus), v nekaterih primerih težave z učenjem.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj