Okvara hrbtenice pri malčkih

0
898
Obdobje od prvega od petega leta starosti je osnova za dobro in vzravnano telesno držo, stojo in hojo ter za normalen gibalno-motorični razvoj, zato se priporoča pravočasni fizioterapevtski pregled.

Simetrija telesa

»Pri tem starostnem obdobju je treba največjo pozornost posvečati simetriji telesa. Če pride do obračanja stopal in kolen navznoter ter rahle nagnjenosti glavice na stran, razlike v višini lopatic oz. ramen in zasuka medenice, se je smiselno posvetovati s strokovnjakom. Obračanje noge navznoter ali navzven je lahko posledica zasukane medenice, zato je potrebna čimprejšnja korekcija. S časom se sicer te deformacije spreminjajo, saj otrok raste in se njegova drža še prilagaja. Eden od povsem normalnih pojavov med 5. in 7. letom starosti je rahlo povečana hrbtenična krivina oz. ledvena lordoza in rahel zasuk kolen (na x ali o). Do tretjega leta starosti so otrokova stopala še ploska, nato pa se stopalni lok počasi razvija, zato bodite pozorni tudi na stopala,« opozarja Martina Mihić, dipl. fizioterapevtka, iz podjetja Sentoria, manualna terapija in fizioterapija (www.sentoria.si).

Dejavniki in vzroki, ki vplivajo na otrokov razvoj oz. telesno držo:

– Težek porod, ki ima lahko za posledico mehanični premik ali blok vretenca. Ob poravnavi hrbtenice se na tem mestu pojavi bolečina. Otrok se bo nezavedno izogibal vzravnane drže, saj ta povzroča bolečino. S časom se skelet prilagodi in rezultat je  krivljenje hrbtenice.

– Pogosti padci, ki jih v danem trenutku otrok dobro kompenzira, so lahko vzrok za kasnejše telesne nepravilnosti.

– Organska obolenja  (srčno žilne bolezni, metabolna in nevrološka obolenja itd.).

– Pripojene anomalije (kostno-mišične deformacije, organske in genetske okvare itd).

Dejavniki, ki pripomorejo k težavam:

–  nepravilno previjanje, oblačenje, slačenje,

– hitra rast,

– asimetrični športi.

Pomen pravočasne pomoči

»Če pride do pojava asimetrij ali drugih telesnih nepravilnosti, je smiselno čim prej pričeti s fizioterapevtsko obravnavo. Ta je lahko v obliki nevrofizioterapije (učenja normalnih vzorcev gibanja) in manualne terapije. Z različnimi manualnimi tehnikami pomagamo telesu vzpostaviti bolj optimalno telesno ravnotežje, sprostiti mišične napetosti ter odpraviti posledice telesnih asimetrij. Ker so nepravilni telesni vzorci pri otrocih še sveži, je odziv pri njih veliko hitrejši kot pri odraslih. Vzpostavljeno telesno ravnotežje po manualnem posegu pa omogoča otroku bolj optimalno in normalno gibanje, posledično boljši psihofizični razvoj,« razlaga ga. Mihić.

Težav, ki nastanejo po tem, v obdobju od šestega leta do pubertete, pa ne moremo v celoti odpraviti. Otrok v tem obdobju najhitreje raste, kar vpliva na telesno držo, poleg tega je izpostavljen veliko dejavnikom (telesna aktivnost, prehrana, hormonalne spremembe …). Zato že v predhodnem obdobju poskrbimo za pravilen razvoj.

Ukrivljena hrbtenica, zasuk medenice …

Fizioterapevtka pravi, da se naše telo nenehno prilagaja ponavljajočim gibom, prisilnim držam, fizičnim nepravilnostim s telesnimi prilagoditvami – asimetrična napetost mišic. S časoma te različne napetosti vodijo v strukturne prilagoditve, ki se kažejo kot:

– ukrivljena hrbtenica (skolioza, povečana lordoza, kifoza),

– zasuk medenice, ki ima lahko za posledico prikrajšano nogo.

Vse to pa ima za posledico porušeno telesno ravnotežje, kronične mišične napetosti, večjo porabo telesne energije in bolečine. Dolgoročno pa se kaže v obrabi sklepnih površin (artroza) in povečani možnosti za druge poškodbe.

Opazujte svojega otroka

Nepravilnosti telesne drže največkrat opazi pediater. Tudi starši pa lahko veliko pripomorejo k pravočasnemu odkrivanju nepravilnosti otrokove drže. Opazujte otrokovo držo, predvsem simetrije telesa: spredaj–zadaj (ali je ena rama ali kolk bolj naprej kot drugi)  ter levo–desno (višina lopatic, ramen, ali je popek na sredini ali je premaknjen bolj v levo ali desno). Na preprost način lahko preverite višino ramen in lopatic. Palec postavite pod rob lopatice in opazujete razliko v višini.

Vsebina: Mojca Buh

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here