Okužbe otrokovih zgornjih dihal

3138
Zgornja dihala
Zgornja dihala

V vrtcu se najpogosteje pojavljajo okužbe zgornjih dihal, ki se prenašajo s kužnimi kapljicami.

Prehlad

Prehlad je najpogostejša virusna okužba (vnetje) zgornjih dihal. Virusi se izločajo z nosnim izločkom v okolico. Največ virusov se izloča od 2. do 4. dneva bolezni. Virusi se širijo na druge z nosnim izločkom obolelega na kožo in sluznice ljudi ali na predmete; s kihanjem, kašljanjem in kužnimi kapljicami nosnega in žrelnega izločka, ki lebdijo na prašnih delcih v zraku, in preko rok, zato je umivanje rok pomembno. Čas med okužbo in začetkom bolezni je 1–3 dni. Značilni znaki prehlada so tekoč izcedek iz nosu, kihanje, praskajoče in pekoče bolečine v žrelu, suh kašelj, zvišana telesna temperatura, hripavost, pekoč občutek v očeh, izguba okusa, bolečine v ušesih, govorjenje skozi nos, razpokana koža ob nosu. Prehlad traja 1–2 tedna. Redko se iz prehlada razvijejo druge bolezni: bakterijske okužbe, okužba pljuč in vnetje ušes. Visoka temperatura se lahko nadaljuje v vročinske krče. V času prehlada mora otrok čim več počivati, popiti čim več toplih napitkov, poskrbite pa tudi za čiščenje in vlaženje nosu s fiziološko raztopino, spi naj z rahlo dvignjenim vzglavjem. 

Slinavka

Virusna okužba, ki prizadene sluznico ustne votline in povzroča močnejše slinjenje. Inkubacijska doba traja od 1 do 26 dni, običajno 6 do 8 dni. Povzroča jo virus herpes simplex tip 1, HSV-1. HSV se prenaša s telesnimi tekočinami. Bolezen se začne s slabim počutjem in zvišano telesno temperaturo. Sluznica v ustih je pordela in otekla, kmalu se na sluznici žrela pojavijo mehurčki. Ti zelo hitro počijo, pojavijo se do 3 mm velike razjede. Spremembe se širijo na ustnice, dlesni, jezik in trdo nebo. Dlesni so otekle, pokrite z razjedami. Na dotik krvavijo. Spremembe se lahko razširijo tudi zunaj ustne votline, na ustnice in na lice ter proti vratu. Lokalne bezgavke so običajno povečane in boleče. Spremembe se pojavljajo od 4 do 5 dni, nato se približno v tednu dni sluznica ust normalizira. Ob vročini je treba uporabiti antipiretike, ki istočasno blažijo bolečine. Otroci naj pijejo hladne in nevtralne tekočine (ne preslane ali prekisle) ter uživajo mehko in nedražečo hrano. Usta lahko izpirajo z blago raztopino kamiličnega čaja in mažejo ustno sluznico s sredstvom za lokalno blažitev bolečin. Za preprečitev širjenja bolezni je zelo pomembno umivanje rok.

Angina – vnetje mandeljnov in žrela

Povzročitelj angine je streptokok. Okužba se prenaša s tesnim stikom bolnega otroka z zdravo osebo s kapljicami sline in nosnega izcedka, s pitjem iz istih kozarcev in steklenic, istih žličk, dud, lizik, zobnih krtačk. Bakterijo lahko raznesejo tudi preko okužene hrane (mleko). Najpogosteje zbolijo otroci, stari 3–5 let . Bolezen je pogostejša v hladnih mesecih. Inkubacija je 12 ur do 4 dni. Značilni znaki angine so nenaden začetek z mrzlico, visoka vročina, glavobol, bolečine pri požiranju, bolečine v trebuhu, glavobol, močno rdeče žrelo, zadah iz ust. Angina se zdravi z antibiotiki in izvajanjem ukrepov za zniževanje telesne temperature. Neustrezno zdravljenje angine lahko povzroči vnetje srednjega ušesa in sinusov. Ob zdravljenju angine naj otrok počiva, uživa mehko hrano, napitki naj bodo mlačni.

Gripa

Influenco – gripo povzročajo virusi gripe A, B in C. Virus se prenaša s kužnimi kapljicami, ki jih bolniki razširjajo v okolico s kašljanjem in kihanjem. Razširja se tudi z neposrednim stikom, posrednim stikom ali drobnimi prašnimi delci, na katerih obvisi virus. En teden otrok izloča velike količine virusov in lahko okuži mnogo ljudi. Inkubacija traja 1–3 dni. Znaki gripe so nenaden začetek, mrzlica, visoka vročina, glavobol, močne bolečine v mišicah in križu, suh kašelj, bolečine za prsnico, pekoče bolečine v grlu, izguba apetita, bruhanje. Otrok potrebuje počitek in pitje zadostne količine tekočine, vitaminsko obogateno prehrano. Visoko temperaturo in bolečine v mišicah pri otrocih lajšamo s paracetamolom.

Laringitis – vnetje glasilk

Najpogosteje se pojavlja skupaj s prehladom. V 90 % ga povzročajo virusi, najpogosteje virus influence (gripe) in virusi, ki povzročajo prehlad. Nekaj dni po kapljični prenosljivi okužbi se pojavi suh, hrapav, lajajoč kašelj in hripavost. Glas zveni zamolklo, od časa do časa lahko izgine, tako da bolnik lahko samo šepeta. Otrok potrebuje počitek, pije naj tople napitke, nosek mu čistite s fiziološko raztopino. Nekaterim otrokom za lažje izkašljevanje pomagajo vlažne inhalacije. Kadar ima otrok ponoči hud napad kašlja, ob katerem se ob vdihu sliši grob pisk (stridor), mu lahko dihanje olajšamo na ta način, da vdihava hladen zrak pri odprtem oknu, na balkonu, hladen zrak namreč zmanjša oteklino glasilk in olajša dihanje. Če otrok kljub temu težko in piskajoče diha, je potreben obisk pri zdravniku, kjer prejme zdravila, kortikosteroide v obliki sirupa ali injekcije in inhalacij (adrenalin).

Povečana žrelnica

Žrelnica je pri otrocih velikokrat povečana zaradi aktivne tvorbe protiteles za gradnjo lastne telesne obrambe. Razen tega njena velikost ne pove nič o bolezenskih spremembah. Lahko je tako velika, da otrok zaradi oviranega pretoka zraka skozi nos diha smo skozi usta, govori nazalno (noslja) ali močno smrči med spanjem. Če žrelnica zapira prezračevalni kanal med srednjim ušesom in nosno votlino (evstahijevo cev), se pojavi kronično vnetje srednjega ušesa z zbiranjem tekočine v tem predelu. Otrok ima bolečine v ušesih in slabo sliši. Tudi nebnici (tonsile, na korenu jezika desno in levo pod mehkim nebom) imata obrambno funkcijo in sta zaradi tega pri otrocih velikokrat povečani. Zelo pomembno je redno, vsakodnevno nežno čiščenje nosu z fiziološko raztopino.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav