Okrevanje po carskem rezu

0
16926
Okrevanje po carskem rezu
Okrevanje po carskem rezu

Carski rez je velik in zahteven operativni poseg v trebuhu, po katerem ženska prav gotovo čuti nekaj bolečin.

Boli lahko sam rez, boleče pa je tudi poporodno krčenje maternice. Porodnica po carskem rezu potrebuje nekoliko drugačno nego kot porodnica po naravnem porodu. Po carskem rezu porodnico prepeljejo na intenzivni oddelek za matere. Še isti dan jo spodbujajo naj vstane s postelje ob pomoči medicinskega osebja. Gibanje zelo pomaga k boljšemu počutju.

Lajšanje bolečin – Takoj po posegu in v naslednjih dneh zdravnik predpiše porodnici zdravila proti bolečinam (analgetike). Od doktrine v vaši porodnišnici je odvisen način dajanja teh zdravil. V nekaterih uvajajo sistem analgezije (lajšanje bolečin) ob kontroli bolnika. Gre za stalno infuzijo v žilo s posebnim kontrolnim mehanizmom, ki porodnici omogoča, da si sama odmerja količino zdravila glede na moč bolečine. Ne oklevajte in si brez strahu odmerite zadostno količino zdravila. Kratkotrajno uživanje zdravil takoj po porodu ne bo vplivalo na vašega otroka. Brez bolečin boste hitreje in bolj gibljivi, kar bo pospešilo vaše okrevanje. Nezadostna analgezija lahko ovira nastajanje mleka in moti dojenje. Če ste dobili epiduralno ali spinalno analgezijo, vam bodo verjetno tudi v prvih 24 urah po posegu dajali morfinske analgetike skozi epiduralni kateter. Morda vam bodo predpisali tudi uspavala. Po prvem dnevu boste zdravila dobivali v obliki tablet ali svečk, delovanje slednjih traja 12 do 18 ur.

Hranjenje in spanje – Prvih 24 ur po porodu boste dobivali tekočino v žilo v obliki infuzije. Isti dan boste morda že dobili tudi tekočo hrano, nato pa boste – glede na zdravstveno stanje in počutje – postopoma prešli na običajno hrano.

Odvajanje – Morda boste imeli po operaciji vstavljen kateter za praznjenje sečnega mehurja. Drugi ali tretji dan po posegu boste začutili zvijanje v trebuhu. Prebavni sistem potrebuje nekaj dni, preden prične normalno delovati. To je dodaten razlog za neugodno počutje. Učinkovita pomoč pri tem je hoja, saj z njo pospešite krčenje črevesja.

Nega brazgotine – Pritiskanje blazine na rano ali trebušni povoj olajšata bolečino okoli operativne rane. Med hojo stojte čim bolj pokonci. Vedno naj vas nekdo spremlja, če bi slučajno občutili omotico. Pomagalo vam bo, če si boste z rokami podpirali trebuh. Rana na trebuhu naj bi se zacelila približno v enem tednu. Medicinsko osebje v bolnišnici jo bo vsakodnevno pregledovalo. Takoj bodo ukrepali, če bo prišlo do vnetja ali izcedka iz rane. Ko vam bodo sneli obveze, si predel okrog brazgotine skrbno umivajte z nežnim milom, dobro spirajte in skrbno osušite. Morda boste nekaj mesecev po tem, ko se bo rana zacelila, brazgotino in njeno okolico slabše čutili. Občutek se bo večinoma vrnil, brazgotina pa bo postala manj opazna, ko se bodo vaše trebušne mišice spet okrepile. Prav tako ni neobičajno, če boste ob brazgotini čutili mravljince, kar je posledica obnavljanja živčnih končičev v koži. Rez skozi maternico naj bi se zacelil približno v šestih tednih. Šive vam bo pobral zdravnik ali medicinska sestra pred odpustom iz porodnišnice – šest do osem dni po carskem rezu.

Vrnitev domov – Večina porodnic po carskem rezu ostane v porodnišnici še približno teden dni po posegu. Ko boste doma, se do kontrolnega pregleda čez štiri do šest tednov izogibajte dvigovanju težkih bremen in delu. Dogovorite se, kdo bo pazil na vaše druge otroke, kdo bo kuhal in gospodinjil.

 

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here