Odvzem matičnih celic iz popkovnične krvi

0
825
Matične celice
Matične celice

Bistvena prednost matičnih in imunskih celic je, da so lahko dosegljive in bodo morda pomagale pri odpravljanju morebitne otrokove težave ali bolezni v prihodnosti.

Bodoča starša se lahko v porodnišnici dogovorita za odvzem matičnih celic iz popkovnične krvi, ki ga izvedemo takoj po porodu.

Kdaj se odločiti za odvzem matičnih celic iz popkovnične krvi

Postopek odvzema matičnih celic iz popkovnične krvi je neboleč in ni nevaren niti za otroka niti za mater. Izvede se le pri nezapletenih porodih. O tem se dogovorite z zdravstvenim osebjem v porodnišnici, po navadi odvzem opravi babica. Poznamo dva načina odvzema: »in utero« (posteljica je še v maternici) in »ex utero« (posteljica je že porojena). Ko popkovnica preneha utripati in je bila pretisnjena, se odvzame kri iz popkovničnega žilja s posebnim setom. Shrani se v vrečko in prenese v banko za matične celice, kjer je kri obdelana in zamrznjena. V Sloveniji lahko popkovnično kri shranite v zasebnih bankah proti plačilu. Pri nas tudi obstajajo javne banke, kjer so kriteriji za shranjevanje nekoliko strožji, vendar pa v tem trenutku edina javna banka pri nas (na Zavodu RS za transfuzijsko medicino) ne sprejema novih vzorcev popkovnične krvi.

Uporaba odvzetih celic pri otroku, sorojencu ali nesorodnikih

Ločimo med avtologno uporabo in alogensko uporabo. Objavljene so bile številne varnostne študije, v katerih preverjajo zdravljenje z avtologno popkovnično krvjo pri Alzheimerjevi, Parkinsonovi bolezni, multipli sklerozi, poškodbi hrbtenjače, diabetesu tip I, mišični distrofiji, avtizmu itd. Pri tem je pomembno vedeti, da je bistvena razlika med ugotovitvijo, da je neka terapija varna in med ugotovitvijo, da je neka terapija učinkovita na velikem številu bolnikov. Za popkovnično kri pri večini zgornjih (»alternativnih«) indikacij lahko govorimo zgolj o potrjeni varnosti. Na potrditev klinične učinkovitosti bo treba še počakati.

Avtologno popkovnično kri se shranjuje v zasebnih bankah, ta bi bila lahko uporabljena pri istem otroku, katerega starši so jo shranili (trenutno je v Sloveniji na voljo ta možnost). Če bi presaditev krvotvornih matičnih celic potreboval sorojenec, se preverja skladnost celic v sistemu levkocitnih antigenov, t.i. HLA (Human Leukocyte Antigens). Verjetnost, da sta sorojenca skladna je 25 %. V primeru, da se popkovnična kri uporabi za gojenje npr. mezenhimskih matičnih celic, bi teoretično zahtevo po tkivni skladnosti v HLA lahko zaobšli, vendar ta postopek gojenja celic še ni izpopolnjen in ni nujno da uspe.

Pri alogenski uporabi gre za popkovnično kri iz javnih bank, ki je bila izbrana na podlagi vnaprej določenih kriterijev, npr. glavni kriterij je število imunskih oz. matičnih celic, ki jih kri vsebuje. Tukaj gre za uporabo popkovnične krvi za nesorodnika, ki je skladen v sistemu HLA z izbrano krvjo. Najpogostejše indikacije so krvne bolezni, metabolne bolezni in bolezni imunske pomanjkljivosti. Gre za preizkušene indikacije z velikim številom primerov.

Doba uporabnosti celic

Celice se hranijo v tekočem dušiku, na temperaturi nižji od – 150 oC. Koliko časa je hramba še uspešna je zaenkrat še vprašanje, a za krajše obdobje shranjevanja imamo veliko podatkov in lahko potrdimo, da so zamrznjene celice uporabne. V literaturi obstajajo zapisi o uspešno opravljeni transplantaciji tudi po 20 letih shranjevanja krvotvornih matičnih celic, a je to težko predvideti za posamezen primer.

Sodelujoči strokovnjaki:

Primož Poženel

Primož Poženel, dr. med., spec. transf. med.

http://www.ztm.si/

Center za kriobiologijo, Zavod RS za transfuzijsko medicino

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here