Odraščanje otroka z živalmi ter skrb zanje

0
642
Otrok in pes.
Otrok in pes.

Mnogo otrok odrašča z živalmi in jih sprejema kot tovariše pri igri.

Predvsem živali, ki so manjše od njega, se otrok praviloma ne boji, njegove morebitne bojazni pa lahko brez težav odpravimo. Dodaten razlog je tudi, da ima mnogo živali (na primer psi ali mačke) mehko dlako, ki se je otroci radi dotikajo in jo božajo. V družbi z živalmi se otroci ne naučijo le ravnanja z njimi, pač pa tudi sprejemanja odgovornosti za živo bitje. To velja predvsem za starejše otroke, ki že lahko sodelujejo pri oskrbi domače živali.

Starši pa bi se morali zavedati, da se predvsem mlajši otroci sprva nad čem zelo navdušijo, kasneje pa njihovo zanimanje velikokrat hitro splahni. Če premišljujete o nakupu domače živali, najprej dobro razmislite, kaj boste naredili v takšnem primeru, saj bi se nazadnje zgodilo, da bo trpela žival. Poleg tega se moramo zavedati tudi, da stiki z živalmi prinašajo določene nevarnosti. Poškodbam ali infekcijam se bomo zato izognili samo v primeru, če bomo to dovolj upoštevali.

Otroci se morajo naučiti, da se nekaterim živalim ne smemo preveč približati. Otroci imajo radi živali in pogosto želijo zanje skrbeti in jih negovati. Hranijo jih in božajo, radi jih trdno stisnejo k sebi. To pa naj – zaradi varnosti otroka in živali – počnejo vedno le pod budnim očesom matere ali očeta, kar naj velja tudi v primeru, če se igrajo z znanimi domačimi živalmi. Obnašanje staršev jih pri tem pogosto usmerja, kako naj ravnajo. Zaskrbljen in svarilen pogled jih ponavadi zadrži, spodbudne besede in opogumljajoči pogledi pa jim olajšajo navezovanje stikov in pridobivanje izkušenj.

 

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here