Odnosi z drugimi otroki niso ravno prežeti z naklonjenostjo

0
745
Odnos z drugimi otroci
Odnos z drugimi otroci

Kdaj je pravi čas da starši začnejo s postavljanjem mej in strogostjo? Otrokov odnos s prijatelji je vprašanjiv, kako mu to povedati?

Odnosi z drugimi otroki niso najboljši: otrok je za trenutek prijazen, hip za tem že udari; igrače v rokah drugih otrok so vedno lepše in vabljivejše kot njegove – celo če so v očeh odraslih enake ali se po tleh premika podobna igrača. Si jo bo že skušal prilastiti. Ta igra je živa, zabavna, saj zabava drugega: otrok vidi vrednost v predmetu samem, ker še ne ve, da le človek oživi predmet.

Z odraslimi se bolje ujema: želi si njihove bližine in pozornosti. Zna pocukati za rokav tistega, ki kuha, zapreti knjigo komi, ki je zatopljen v branje ali kaj ušpiči, da prekine telefonski pogovor. Nadvse rad pa ima občinstvo, ga hitro pridobi in navdušuje s svojo zabavnostjo.

Prav v tem obdobju morajo starši pričeti s strogostjo. Čeprav v prvem letu avtoriteta ne bi imela smisla, je zdaj treba otroka učiti, kaj pomeni »ne«. Treba je torej nežno in po malem postavljati pravila, ki bodo v prihodnjih letih vsem lajšala življenje.

Vir: Otrok od 1. do 3. leta

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here