Od starosti šest tednov se jok do tretjega meseca neprekinjeno povečuje

0
716
dojenkov_jok_zveer

Dan z dojenčkom je bil dolg. Vsako jutro verjetno vstanete razmeroma zgodaj, po bolj ali manj prespani noči in od takrat ste več ali manj na nogah. Po kosilu, ko je dojenček zaspal, ste celo malo zadremali zraven, ko se je zbudil, pa je bil seveda lačen. Dolg sprehod na svežem zraku vama obema dobro dene, vendar pa ste vseeno do 18. ure že popolnoma izčrpani. Šele zdaj vaš otrok začne jokati in nikakor ne neha, tudi po tem ko ga okopate, previjete in podojite. Šele čez kakšni dve uri se dojenček postopoma umiri in zaspi po večernem obroku.

dojenkov_jok_zveer

Mnoge matere poročajo o tem, ko dojenček nekje med 18. in 20. uro joka brez očitnega razloga. Takšen jok se pojavlja nekje od 6. tedna dalje. Od starosti šest tednov se jok do tretjega meseca neprekinjeno povečuje. Nekateri otroci jokajo vsak dan ob istem času, zato se mnogi starši dobesedno bojijo večernih ur in so vsi napeti, ker točno vedo, da se takrat začne jok.

Koristno je, da veste, da je to normalno in bo po nekaj tednih minilo. Nič niste storili narobe, četudi se vaš otrok kljub vsej pozornosti ne more pomiriti.

Poskusite se pripraviti na ta čas v večernih urah, da ne boste imeli polne roke dela ravno takrat, ko začne otrok jokati. Pripravite večerjo, kolikor je mogoče, v mirnem obdobju v popoldanskih urah, da vam ne bo treba vsega pripraviti ravno med dojenčkovim jokom. Preden se začne obdobje joka, se aktivno ukvarjajte z njim, lahko se na primer uležete poleg njega na igralno podlago in se igrate z njim. Dojenčkov popoldanski spanec izkoristite tudi za svoj spanec ali kakšno drugačno sprostitev, kot je branje ali poslušanje glasbe.

Prav tako je pomembno, da je v času joka, če je mogoče, z vami partner in vsake toliko prevzame skrb za pomiritev dojenčka, saj bo lažje prenašal jok, ker ni bil cel dan zaseden z dojenčkom. Če se bosta izmenjevala in bo vsak imel vmes malo odmora, bosta lažje preživela naporne ure.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here