Od kdaj se na ultrazvoku vidi otrokov spol

29590
Določanje spola
Določanje spola

Z ultrazvokom se preveri razvoj ploda. Med drugim bo ginekolog povedal tudi, če vidi otrokov spol, zato prej odločite ali želite spol izvedeti pred porodom.

Med nosečnostjo se opravi več ultrazvočnih preiskav, saj tako ginekolog spremlja otrokovo zdravje. V teh preiskavah pa lahko pod določenimi pogoji ugotovi tudi, kakšnega spola bo otrok. Nikakor ni nujno, da bo ginekolog lahko prepoznal spol vašega otroka. Lahko se zgodi, da bo otrok v neugodni legi, zato slabo vidi otrokov spol. Tudi zdravniki, ki imajo malo izkušenj, včasih težko določijo spol.

Veliko je odvisno tudi od tega, kakšen je ultrazvok in kakšno ločljivost ima. Pri dobrem ultrazvočnem aparatu lahko zdravnik bolje vidi nepravilnosti pri otroku in lažje določi spol. Če ste vitki, obstaja verjetnost, da bo ginekolog lažje ugotovil spol vašega otroka. Razlog za to je, da trebušna maščoba poslabša kakovost ultrazvočne slike.

Kdaj boste izvedeli, ali nosite fantka ali punčko

Otrokov spol je določen že od spočetja. V prvih tednih razvoj fantov in deklet poteka enako. Na zelo povečanih slikah zarodka je lahko razvidna nabreklina, iz katere se potem razvije ali penis ali klitoris. Najboljši čas za določanje spola je takrat, ko se opravi natančna morfologija ploda, to je okoli 20. tedna nosečnosti. Spol otroka je takrat že v celoti oblikovan, dojenček pa ima v trebuhu še dovolj prostora za udobno lego. Nekateri ginekologi lahko spol ugotovijo že okoli 16. tedna nosečnosti. Po 30. tednu je možnost, da bi se kaj videlo, z vsakim tednom manjša. Fantki se prepoznajo lažje kot deklice, saj imajo bolj izrazite zunanje spolne značilnosti. Če ginekolog ne vidi nič, je lahko deklica ali pa fantek, ki je skrčil noge k sebi.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav