Ocenjevanje telesnih asimetrij pri otroku

0
771

Kdaj lahko opazimo prve nepravilnosti pri otrokovi drži?

Kdaj lahko opazimo prve nepravilnosti pri otrokovi drži, refleksni odziv, mišično napetost, kako se simetrično giba itd. če opazimo simetrije je smiselno obiskati zdravnika in o se o tem pogovoriti. Oglejte si video z Martino Mihić, dipl. fizioterapevtko.

Zdravje otroka
Zdravje otroka

Pozorni smo predvsem na misično napetost, tako da pokažemo njihov odziv, otroka nikoli ne prisilmo na noben odziv. Delamo na mišični ovojnici in pomembno je, da celotno telo se odziva. Predvsem z dotikom ocenjujem misično napetost in z nevroterapijo ocenjujem, če so kakšne asimetrije. To lahko opazimo že takoj po porodu, če ostajajo nekateri refleksi, ki bi morali že odzveneti.

Od 3 do 5 letih pa lahko asimetrijo opazimo že med lopaticami, simetričnem gibanju, naprimer am se otrok ponavadi obrača na eno stran kot pa na drugo. Včasih se otroci odzivajo na dotike tako hitro je lahko to že zadosti, če pa so nepravilnosti večje, pa se terapija povezuje z nevro terapijami. Vsekakor pa je smiselno biti pozoren na simetrije, ker če je telesna drža primerna je to dober znak za nadaljni razvoj in preprečevanje okvar, kot je zvita hrbtenica. Je dobra preventive za normalno gibanje in razvoj.

Sodelujoči strokovnjaki:

Martina Mihić

http://sentoria.si/

dipl. fiziot., Sentoria, manualna terapija in fizioterapija

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here