Obutev za otroško nogico

2
624
Obutev
Obutev

Kakšna obutev je primerna za otroško nogoci, kdaj kupiti prvi čeveljček?

Ob rojstvu dojenček še nima dokončno oblikovanih kosti v stopalu, temveč so te še precej mehki hrustanci, ki se lahko hitro poškodujejo, zato obutev še ne rabi. Dojenček tudi še nima razvitih stopalnih mišic in vezi, ki oblikujejo stopalne loke. Stopalna loka se začneta oblikovati, šele ko se otrok postavlja na noge, pri večini se razvijeta okrog petega leta.

Ko začne otrok počasi stopicljati z našo pomočjo, ortopedi priporočajo nogavičke z nedrsečim stopalnim delom, ki omogočajo, da dojenček čuti tla pod nogami, hkrati pa mu pri hoji ne drsi. Na tržišču so na voljo tudi mehki čeveljci z usnjenim podplatom, ki so prav tako primerna prva obutev. Pomembno pa je, da so mehki čevlji za dojenčka višji, da segajo čez gležnje, saj se tako otroku težje snamejo.

Ko začne otrok hoditi, potrebuje čevlje z debelejšim podplatom. Vendar se je treba zavedati, da lahko neprimerna, tesna in neprožna obutev povzroči nepravilno rast kosti, mišic in vezi. Utesnjevanje noge povzroča kronična vnetja sklepov na nogi, bolečine in deformacije v kasnejši dobi. Zaradi naštetega je pri izbiri prvih čevljev treba upoštevati nekaj nasvetov:

copatki-daj_k_obutvi_za_dojenke

1. Obutev mora biti zaradi hitre rasti otrokove noge dovolj velika. Otrokova stopala so navadno širša, zato je treba paziti, da čevelj ne utesnjuje sprednjega dela stopala.

2. Poleg prostornosti je pomembno, da je podplat otrokovega čevlja dovolj prožen, da se čevelj dobro upogiba čez osnovne členke prstov in da je zgornji del čevlja čim bolj mehak.

3. Čevelj mora biti narejen iz zračnega materiala. Ni pomembno, ali je to usnje ali umeten material, pomembno je, da noga diha in se ne poti ter da čevelj ne prepušča vode.

4. Zmotno je prepričanje, da mora biti čevelj visok. Ortopedi svetujejo, naj prvi čevlji ne segajo čez gležnje, če pa že, naj bo zgornji del čim bolj mehak – če se čevelj v predelu gležnja ne upogiba dovolj, to vpliva na otrokovo hojo.

5. Podplat čevlja mora malčku omogočati, da čuti podlago. Prav stik s podlago je pomemben za razvoj pravilnega, skladnega delovanja mišic, ki sodelujejo pri hoji, in s tem za razvoj same hoje.

Ko se odpravimo po prve čevlje za otroške noge, bodimo pozorni na to, da so čevlji udobni in prožni. Prilegajo naj se obliki stopala – spredaj pri prstih morajo biti dovolj široki in z nizko peto. Drsnost podplata naj bo čim bolj podobna drsnosti kože stopala. Številne študije so pokazale, da otrokovo »plosko« stopalo za normalen razvoj ne potrebuje ortopedsko oblikovanih čevljev.

Najboljša obutev za otroka je tista, ki mu omogoča, da v njej hodi, kot bi bil bos. Vendar sodobni civilizirani svet narekuje nošenje obutve. Zato se priporoča obutev, ki izpolnjuje vse zgoraj navedene zahteve, hkrati pa se potrudite, da svojemu otroku čim večkrat omogočite, da okrog teka bos.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

2 KOMENTARJI

  1. Prvi čeveljčki in vsi nadaljni so novi, sicer ne nujno vse top znamke, ampak novi… mala nogica se mi zdi vredna,

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here