Obračanje ploda v medenični vstavi

0
6040
Medenična vstava
Medenična vstava

Če se vašemu otroku ne uspe obrniti do 37. tedna nosečnosti, lahko porodničar izvede zunanji obrat.

Ko je plod še relativno majhen, to je pred 32. tednom, ima še dovolj prostora za pogosto spreminjanje lege. Po 32. tednu večina otrok zavzame svoj najljubši položaj. Pomembno je, da lego in vstavo otroka poznate, ker imata velik vpliv na izhod otroka. Zdravnik lahko oceni lego vašega otroka s tipanjem (nežnim pritiskanjem) vašega trebuha. Če otrok ni v glavični vstavi, potem mu zdravnik porodničar lahko pomaga, da se bo obrnil v pravi položaj.

Obračanje

Lezite na hrbet s pokrčenimi koleni. Položite debele vzglavnike ali blazine pod zadnjico, da bo vaša medenica višje od želodca. Lahko tudi pokleknete na tla, ritnici naj bosta dvignjeni kolikor gre, glava pa naj počiva čim nižje na prekrižanih rokah. V tem položaju ostanite vsaj 10 minut dvakrat na dan. Ker je vaša medenica višje od želodca, bo glava otroka zaplavala v plodovnici in otrok se bo pričel obračati z glavo proti medenici.

Vizualizacijanosecnost_toksoplazmoza

S praznim želodcem se osredotočite na sprostitev trebuha, medtem ko si predstavljajte obračanje otroka. To ponavljajte dvakrat na dan po 10 minut. Opisano tehniko je razvila dr. Juliet DeSa Souza. Ugotovila je, da je uspeh obračanja 89-odstoten v dveh do treh tednih.

Zunanji obrat na glavico

Če se vašemu otroku ne uspe obrniti do 37. tedna nosečnosti, lahko porodničar izvede zunanji obrat – postopno obračanje otroka doseže s pritiskanjem na maternico prek materinega trebuha. Ta postopek ni brez tveganja, zato se morate pogovoriti s svojim porodničarjem. Najbolje je izvesti zunanji obrat v 37. do 38. tednu, ko je za obračanje ploda še dovolj plodovnice. Ta postopek je med 50 in 70 odstotki uspešen.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here