Obnovitev spolnega življenja

Ko se vam rodi otrok, se odnosi med vami in partnerjem v marsičem spremenijo. Partner zdaj ni več samo vaša ljubljena oseba, marveč tudi tovariš v starševstvu. Spolnost lahko v prvih mesecih po porodu postane težava in oba se zaradi tega počutita slabo.

Najboljši čas, da spet začneta s spolnimi odnosi, je takrat, ko sta oba pripravljena na to. Normalno je, da vas spolnost nekaj časa ne zanima, da vas od poroda še preveč boli in da spolnost odložite vse do porodnega pregleda. Če so vam med porodom naredili epiziotomijo, partner ne sme poskušati prodreti v nožnico, dokler bi vas to bolelo. Pomembna je predigra, saj žleze, ki navadno vlažijo nožnico, takoj po porodu morda še ne deljao kot prej, zato lahko uporabite kremo ali gel.

Zdi se vam, da niste privlačni

Mnogim ženskam se po porodu zdi, da niso privlačne. Telo je verjetno še nabreklo, nekaj kilogramov imate še preveč in težko se počutite privlačni, če dojite in vas bradavice bolijo ter iz njih mezi mleko. Začnite s poporodno telovadbo, da boste spet dobili prejšnjo postavo, s tem pa tudi samozavest o svoji privlačnosti.

Partnerja spolnost ne zanima

Ni tako redko, da mladi očetje več mesecev po porodu izgubijo željo po spolnosti, zlasti če dojenček spi v spalnici staršev in opozarja na svojo prisotnost. Partner ima morda občutek, da ga zanemarjate, ker večino časa posvečate dojenčku. Oba morata biti pripravljena na te prizadete odzive in jih ne smeta jemati osebno. Največkrat pomaga, če se odkrito pogovorita o težavah. Če pa ima po več mesecih eden od vaju še vedno zadržke do spolnosti, poiščita strokovno pomoč. Presenečena bosta, kako lahko se je o vajinih težavah pogovarjati s tretjo osebo. Posvetujta se z zdravnikom. Če bo potrebno, vaju bo napotil k svetovalcu.

Tudi če dojite in še niste dobili menstruacije, vseeno lahko ponovno zanosite, zato morate bodisi vi bodisi partner uporabiti eno izmed metod za preprečevanje zanositve. V tem obdobju so nekateri postopki priporočljivejši kot drugi. To vam bosta razložila zdravnik ali babica po porodu in potem še enkrat špri pregledu šest tednov po porodu.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj