Obnova v nosečnosti poveča tveganje za pojav alergij

0
1067
soba

Znanstveniki na centru za raziskave okolja v Leipzigu so ugotovili, da obnova tik pred ali po rojstvu otroka kaže na povečano tveganje za alergije. V krvi dojenčkov, ki so spali v prenovljenih sobah, so bile opazne imunološke spremembe, ki povečajo tveganje za nastanek alergij. V popkovnični krvi prizadetih otrok, se je zmanjšal delež tako imenovanih celic pomagalk-Th1. Te celice so pomemben del imunske obrambe, ki preprečuje razvoj alergijskih reakcij na »nevarne napadalce«, kot je na primer cvetni prah in drugi tipični alergeni.

Vendar pa se zaradi tega ni treba izogniti temu, da bi za svojega otroka pripravili lepo otroško sobo. Če obnavljate le otroško sobo ali celotno stanovanje, se obnove lotite še pred nosečnostjo. Obnova naj bo končana vsaj do začetka nosečnosti. Cilj tega je zmanjšati tveganje za alergije. Uporabite materiale, ki so najbolj okolju prijazni in ne vsebujejo škodljivih snovi (npr. proizvodi na vodni osnovi). Prostori naj bodo dobro prezračeni, nosečnice pa se naj, kolikor je le mogoče, izogibajo barvam za beljenje in drugim škodljivim snovem. Nosečnice raje ne spite v na novo prenovljeni sobi.

Otroške sobe raje ne obnavljajte tudi v prvih letih otrokovega življenja. Relativno varno je šele takrat, ko je vaš otrok star dve leti. Tudi takrat seveda glejte na to, da boste uporabljali izdelke z nizkimi emisijami.

soba

Vir: Elternwissen

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here