Oblačila za malčke

0
1036
Oblačila za malčke
Oblačila za malčke

Oblačila za malčke naj bodo ne premajhna in niti ne prevelika, da otroka ne ovirajo pri gibanju in da ga ne vežejo. Pozimi malčka oblačite čebulno, da ga boste lahko hitro osvobodili odvečnih oblačil, ko mu bo vroče.

Kakšna oblačila nosi vaš otrok, je stvar vašega in njegovega okusa. Vendar pa morate pri nakupu biti pozorni, da nova oblačila pred nošenjem vedno operete, da se odstranijo odvečne kemikalije. Pri oblačilih je pomembno, da ne vežejo, da niso premajhna in niti ne prevelika, da otroka ne ovirajo pri gibanju. Prav tako je treba paziti pri obutvi, da so čevlji prave velikosti.

Velikosti otroških oblačil

Pri otroških velikostih oblačil je na prvem mestu otrokova telesna višina. Ampak to so le grobe smernice, ki veljajo za otroke s povprečno telesno težo, zato je najbolje, da otrok oblačilo pomeri.

Namig
Vrhnja oblačila, kot so majice, puloverji ali jakne, lahko kupite številko ali dve večje, saj bo otrok takšna oblačila lahko nosil dlje.

Številka oblačila – starost

86 – približno 12–18 mesecev
92 – približno 1 1/2–2 leti
98 – približno 2–3 leta
104 – približno 3–4 leta
110 – približno 4–5 let
116 – okoli 5–6 let

Prekomerno znojenje – nenaravna oblačila

Zelo pomembno je, da koža pri otroku diha, to dosežemo z zračnimi oblačili, ki so narejena iz naravnih materialov (bombaž pusti koži dihati, volna), ki niso dražeči za kožo in so enostavni za čiščenje. Če ne uporabljamo naravnih oblačil, se pore zaradi nezračnega prostora zaprejo in imajo kasneje lahko težave z znojenjem. »Znojenje je pomemben del človeškega življenja, saj se z njim odvajajo tudi strupene snovi iz telesa. Znoj s temi strupenimi snovmi naravna vlakna vpijejo, česar pri umetnih vlaknih ne moremo trditi. Tako koža ves čas ostaja preznojena. Posledično se lahko hitreje prehladimo in zbolimo,« pojasnjuje Andreja Kovič.

Oblaila_2Čebulno oblačenje

Čebulno oblačenje pomeni, da se oblečemo v več plasteh, ki jih lahko po potrebi kasneje slečemo, npr. dve majici. Ponavadi s čebulnim oblačenjem pričnemo v jesenskem času, ko so jutra hladnejša kot popoldnevi. Andreja Kovič poudarja, da je pozimi čebulno oblačenje pomembno, ker nas na ta način oblačila bolje grejejo. Če smo oblečeni v treh plasteh (3x zgornji del) je boljše, kot če se oblečemo v en pulover. Ko pridemo pozimi v toplo, ogreto hišo, pa zgornja, toplejša oblačila slečemo in smo oblečeni primerno temperaturi zraka. Če se starši držimo večplastnega oz. čebulnega oblačenja, potem zagotovo nimamo kaj zgrešiti, da bi bil otrok preveč ali premalo oblečen.

Kdaj naj se otrok začne sam oblačiti

Ko otrok enkrat shodi in je v hoji že dokaj stabilen, ga lahko začnete oblačiti in slačiti tudi v stoječem položaju. Lahko je obrnjen k vam in se vas drži ali pa je obrnjen stran od vas in s telesom lahko tudi rahlo naslonjen na vas. V takem položaju ga potem spodbujate k dvigovanje ene in druge noge. Ko otrok začne nakazovati, da bi se želel tudi sam sleči in obleči, mu to pustimo. Najprej bo začel s slačenjem in mu tega ne preprečujemo, saj se s poizkušanjem in ponavljanjem uči. Kasneje pa se bo želel tudi že sam obleči. Bolj kot to, da mu preprečujemo samostojno slačenje in oblačenje, ga moramo pri tem spodbujati in z njim sodelovati, nam je pojasnila Špela Gorenc Jazbec.

Rabljena oblačila

Mnenja o rabljenih oblačilih za otroke so pogosto deljena. Mnogim staršem je namreč neprijetno ob misli, da njihov otrok nosi rabljena oblačila. Pri rabljenih oblačilih je pomemben njihov videz, saj lahko zelo na hitro vidite, ali so bila dobro vzdrževana ter ali so na njih vidni kakšni madeži ali opazen kakšen vonj. Vendar pa so rabljena oblačila veliko cenejša od novih, kar je prednost za vaš proračun, sploh, če imate več otrok. Poleg tega se oblačila iz druge roke niso veliko uporabljala, saj otroci rastejo zelo hitro in so oblačila pogosto komaj nosili ter so na splošno v zelo dobrem stanju, skoraj kot nova. Zaradi pogostega pranja so rabljena oblačila varnejša za zdravje kot nova, saj v njihovih vlaknih ni prisotnih prav veliko onesnaževalcev, kot so kemikalije.

Sodelujoči strokovnjaki:

Gorenc Jazbec Špela

Špela Gorenc Jazbec

http://www.baby-handling.com/

dipl. fiziot., terapevtka razvojno nevrološke obravnave (RNO-Bobath), Baby Handling

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here