Oblačenje dojenčka

0
1207
Oblačenje dojenčka
Oblačenje dojenčka

Pripravite osnovno garderobo za oblačenje dojenčka. Opazujte ga, da mu ne bo prevroče ali prehladno, na to vas bo sam opozoril.

Oblačenje bodija ali puloverja

Najprej potegnemo pulover čez glavo, kar naredimo tako, da je otrok na enem ali drugem boku. Nato ga pridržimo na boku tako, da se s komolcem in podlahtjo naslonimo na njegovo medenico, pulover naberemo in ga postavimo na vrh glave, pridržimo ga na čelu, in sicer z roko, s katero smo naslonjeni na medenico, z drugo roko ga potegnemo čez glavo zadaj, nato pa hitro še spredaj čez obraz. Ko je pulover čez glavo, sledi oblačenje rokic. Če je otrok obrnjen na levi bok, smo na medenico naslonjeni s svojo desno roko, s katero naberemo rokav puloverja in roko damo v rokav iz nasprotne smeri. Z levo roko držimo otrokovo desno rokico, z dlanjo, obrnjeno proti obrazu, medtem ko z desno roko primemo otrokove prstke in roko. Ko rokico držimo z desno roko, z levo primemo pulover (rokav) in ga potegnemo po roki, medtem ko rokico otroka iztegnemo naprej, da dlan gleda proti obrazu. Otroka obrnemo na drugi bok in isto ponovimo še na tej strani.

Oblačenje žabic ali hlač

Najprej naberemo eno hlačnico in jo oblečemo na otrokovo pokrčeno nogico, nato pa naberemo še drugo hlačnico in jo prav tako oblečemo na pokrčeno nogico. Hlače potegnemo čim višje, do zadnjice, nato pa otroka zasukamo na en bok, da potegnemo hlače čez zadnjico, in še na drugi bok, kjer hlače spet potegnemo čez zadnjico. To ponovimo tolikokrat, da so hlače dobro oblečene. Tudi nogavičke vedno oblačimo na skrčeno nogico. Med oblačenjem pojte, glejte otroka v oči in delajte grimase ali pa si pomagajte z ritmičnimi izštevankami.

 

 

Sodelujoči strokovnjaki:

Gorenc Jazbec Špela

Špela Gorenc Jazbec

http://www.baby-handling.com/

dipl. fiziot., terapevtka razvojno nevrološke obravnave (RNO-Bobath), Baby Handling

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here