Obisk nosečnice pri zobozdravniku

0
3055
Drugo trimesečje je idealno za obisk zobozdravnika.
Drugo trimesečje je idealno za obisk zobozdravnika.

Znano je, da v času nosečnosti pogosto prihaja do vnetja dlesni – gingivitisa. Najpogosteje se začne v drugem mesecu nosečnosti in se lahko proti koncu še stopnjuje. Vzrok je povečan vnetni odziv dlesni na zobno oblogo.

Kako prepoznamo vneto dlesen

Zdrava dlesen je na pogled enotno bledo rožnata, čvrsta in trda ter se lepo prilega zobem, na dotik ne krvavi. Vneta dlesen je za razliko od zdrave otekla, mehka, rdeča in pri dotiku ali celo spontano zakrvavi.

Zakaj pride do vnetih dlesni

Do gingivitisa vedno pripelje nenatančna ustna higiena. Zobne obloge nato pri vnetih dlesnih še v večji meri zastajajo ob zobeh in v medzobnih prostorih, kar vnetje samo še poslabša. Zobne obloge v sebi skrivajo ostanke hrane in množico različnih vrst bakterij, ki s svojimi strupenimi snovmi škodijo tako zobem (razgrajujejo zobno površino in povzročajo kariozne procese) kot dlesnim.

Kaj lahko storimo

Proti akutnemu gingivitisu se borimo z zobno krtačko in z zobno nitko. Vedeti moramo, da je lahko z odlično ustno higieno akutni gingivitis popolnoma in hitro ozdravljiv. Krvavitev iz dlesni moramo vzeti kot znak, da moramo pri ustni higieni biti še bolj natančni. Če ta ne izzveni, moramo obiskati zobozdravnika.

Če akutnega gingivitisa ne ozdravimo, lahko prerase v kronični gingivitis in naprej v parodontalno bolezen.

Zakaj moramo gingivitis sploh zdraviti

Ustna votlina je glavni vhod za celo telo, zato se stanje ustnega zdravja odraža na splošnem zdravju in nanj vpliva. Znano je, da gingivitis in parodontalno bolezen nosečnice povezujejo z nizko porodno težo novorojenčka, prezgodnjim porodom ter razvojem preeklampsije.

Karies

Ob boleznih obzobnih tkiv ne smemo pozabiti tudi na bolezni trdih zobnih tkiv – zobne gnilobe. Eden od vzrokov za nastanek zobne gnilobe so prav tako bakterije v zobnih oblogah, ki ob drugih neugodnih dejavnikih povzročijo razgradnjo zobne površine. Pri nezdravljenih zobeh imamo v ustih tako skladišče »škodljivih« bakterij, ki se lahko prenašajo z mame na otroka. Zobna gniloba – karies je namreč nalezljiva bolezen.

Mit »Vsaka nosečnost – en izgubljeni zob«

Nikakor ne! Zobje v nosečnosti hitreje propadajo zaradi skupnega delovanja več neugodnih dejavnikov (bakterije v zobnih oblogah in enostavni sladkorji v prehrani), vendar se prav gotovo z zdravo prehrano in temeljito ustno higieno temu lahko izognemo. Nikakor pa ne drži trditev, da zarodek za svoj normalni razvoj uporabi minerale iz zob, kajti ti se izgubljajo samo in zgolj iz površine zoba v ustno votlino.

Obiski nosečnice pri zobozdravniku

Profesionalno čiščenje zobnih oblog v zobozdravniški ordinaciji, kjer trde zobne obloge strojno odstranijo ter zobe nato zgladijo, je priporočljivo, prav tako tudi sanacija aktivnih karioznih procesov v zobeh. Bodoča mama mora zobozdravnika seznaniti s svojim stanjem. Najprimernejši čas za opravljanje zobozdravniških posegov je v drugem trimesečju nosečnosti. Zaradi lažjega prenašanja bolečih posegov se lahko poslužujemo uporabe lokalne anestezije. Priporočljivo je, da se večje in planirane posege preloži v čas po porodu, ko lahko zagotovimo tudi uporabo vse razpoložljive diagnostike.

Sodelujoči strokovnjaki:

Barbara Jelen

http://www.zd-piran.si/oddelek.php?zdravnik=54

dr. dent. med., specialistka pedontologinja

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here