Občutja starih staršev ob prihodu vnučka

1
1321
Občutja starih staršev
Občutja starih staršev

Na vlogo dedka oziroma babice nekateri čakajo že leta in leta ter tako rekoč priganjajo svoje otroke, naj jih že obdarijo z vnučki, drugi pa se morebiti ob tem, ko izvejo veselo novico o prihajajočem vnučku, začnejo počutiti stare: ne želijo še biti dedki in babice, saj so vendar še v cvetu življenja.

Novopečeni starši so se znašli v popolnoma novi vlogi in normalno je, da se malce lovijo ter da niti sami niso prepričani, kako ji bodo kos. Pomoč starih staršev je dobrodošla in pričakovana. V znatni meri lahko omili napetosti in utrujenost zaradi novega življenjskega sloga.

Postala ste dedek in babica! 

Nekateri komaj čakajo, da postanejo stari starši spet drugi se ob tem, ko izvejo veselo novico, začnejo počutiti stare: ne želijo še biti dedki in babice, saj so vendar še v cvetu življenja. Če vas prevevajo tovrstni občutki, razčistite z njimi še pred prihodom vnučka. Že takoj na začetku je treba razčistiti tudi, kako naj vnučki kličejo stare starše: dedek, babica oziroma s kakšnim drugim, krajevno specifičnim nazivom za stare starše ali pa kar po imenu, če vama to bolj ustreza. Ni tudi samoumevno, da postanete varstveni servis za vaše vnučke. Če boste čutili, da vas starši preveč bombardirajo z varstvom vnučkov, zaradi česar ne boste imeli časa za svoje dejavnosti, jim to brez slabe vesti povejte. Če pa ste pripravljeni varovati vnučke več časa, pa tudi z besedo na dan. Vedeti morate, da starši ne morejo vedeti, koliko časa ste pripravljeni varovati vnučke, če jim tega ne poveste. Preden vam starši prepustijo vnučke v varstvo, naj vas seznanijo tudi v zvezi s prehrano, nego, spalnim urnikom ipd. Če se vnučki težko ločijo od staršev, jih ne tolažite s sladkarijami, saj jim reševanje težav s hrano lahko prehitro stopi v navado. Raje jih potolažite z zanimivo igračo. Vnuček bo sicer kakšno igračo prinesel s sabo, pri vas pa mu lahko postavite majhen igralni kotiček.

Ne delite »pametnih« nasvetov za vsako ceno

Ni primerno, da se stari starši vmešavajo v partnerski odnos svojega otroka, da kritizirajo in vsiljivo delijo »pametne« nasvete. Mlade mamice so pogosto zelo občutljive in ne bodo vedno z odobravanjem sprejele nasvetov v smislu »to bi morala narediti tako«, »kaj ne vidiš, da je otrok lačen«, »ali sploh znaš skrbeti zanj« ipd. Mlada starša sta prav gotovo prebrala katero od knjig o vzgoji otroka, zato imata najbrž tudi lastno teorijo. Pomoč in iskreno skrb potrebujejo tudi mamice, ki so se znašle v poporodni depresiji, ki se kaže v žalosti, obupu, pomanjkanju volje do življenja, paniki, pretirani zaskrbljenosti ipd. Predvsem bodite novopečenima staršema v oporo. Ko mamica na primer vsa živčna odkriva razlog za otrokov jok, babica pa opazi, da je razlog v tem, da je otrok preveč oblečen, babica nikakor ne sme napasti hčere z »Zakaj si ga pa oblekla kot medveda? Ali ti sploh znaš delati z otrokom?«, ampak naj na primer veliko bolj taktno in z občutkom za skrbi in dvome mlade matere reče: »Anja, zelo dobro ti gre, morda je razlog v tem, da je ta jopica volnena in je zaradi tega pretopla.«

Male modrosti starih staršev o ravnanju z vnučki

»Iskreno in z zanimanjem jim prisluhnite ter jim po svojih najboljših močeh razložite, kar jih zanima. Bodite potrpežljivi in ne vsiljujte svojega mnenja. Meje postavljajte odločno, vendar prijazno. Tako bodo vaši vnuki za vedno ohranili prijeten spomin na obdobje, ki so ga preživeli z vami.«                                                                             Manja

 • Vnučki se bodo pri vas počutili varne in ljubljene, če jih boste pogosto objeli.
 • Otroci se radi pogovarjajo o »pomembnih« vprašanjih: kako nekaj deluje, kako je nastal svet, ali bo nekoč vsega konec ipd.
 • Radi imajo ustaljenost v smislu, da najdejo igrače vedno na istem mestu, da vedo, kje lahko vzamejo jabolka, kdaj bo pravljica ipd.

Pohvalite jih že za sam trud in ne le za končno opravljeno delo, vendar s pohvalami ne pretiravajte. Ne pohvalite vnučka za vsako malenkost, ki jo naredi, saj s tem spodbujate neodločnost, odvisnost in nesamostojnost.

»Ob prihodu moje prve vnukinje sem nekje prebrala, da je otroka treba pogosto pohvaliti. Tega sem se vestno držala, dokler nisem ugotovila, da me vnučka pogleda vedno, kadar stori še tako neznatno delo, kot je premik kocke, čakajoč na tisti »Super!«. Zavedla sem se svoje napake in pri drugem vnučku omejila svoje pohvale na tiste, ki si jih je res zaslužil. Zdi se mi, da mu je moja spodbuda pomagala k čudovitim stvaritvam.«                           Alenka

Če imate težave s tem, ker vnuček noče jesti, ga vključite v pripravo hrane. Hrano lahko zložite tudi v obliki obraza.

»Pri vnučki Lani sem skoraj obupala nad svojimi kuharskimi sposobnostmi, saj nikakor ni hotela jesti. Takrat sem se domislila in kupila kuharsko knjigo za otroke, v kateri je hrana pripravljena na način, ki je za otroke zanimiv. Kmalu je s pomočjo knjige, v kateri je bila hrana v naravni velikosti, sama sodelovala pri pripravi enostavnih jedi. Priprava hrane in kosilo sta postala njeno najljubše opravilo.«                                   Leonida

Otroci potrebujejo pozornost. Vključite jih v svoje dejavnosti, sicer si bodo domišljali vse mogoče vragolije, da vas spomnijo na svojo prisotnost.

»Hči mi je zaupala dopoldansko varstvo 3-letnega Tilna. Vedno sem rada ustvarjala med lonci in kuhalnicami, Tilna pa sem za tisti čas, ki se je njemu moral zdeti peklensko dolg, poslala v igralni kotiček. Hotela sem samo v miru pripraviti kosilo, vnuček pa me je pri tem na vse načine oviral: metal mi je kocke pod noge, razmetaval stvari naokrog ipd. Takrat sem dobila idejo, da tudi njega vključim v kuhanje. Zamotila sem ga z majhnimi nenevarnimi opravili. Ne boste verjeli, bil je navdušen.«                                                                      Meta

Ne razvajajte vnučka tako, da namesto njega opravljate »dela«, ki jih je sposoben opraviti sam.

»Nina je že pri dveh letih rada navlekla nase raznovrstna oblačila. Pri tem so bila le-ta obrnjena naokrog, kakšno oblačilo se je znašlo na napačnem koncu ipd. Oblačila se je kar nekaj časa in vmes me je prijelo, da bi namesto nje opravila delo, da bi lahko čim prej odšli po opravkih. A sem pustila, da se v lastnem ritmu nauči oblačenja. Hitreje je osvojila veščino, pa še bolj samozavestna je bila, ker je bila tako uspešna.«                                              Lidija

Razumemo, da si želite svojega vnučka obvarovati pred nesrečami, vendar tisti tolikokrat slišani »Pazi, padel boš!« ne samo okrni otrokovo zaupanje vase, temveč celo poveča možnost nesreče.

»V zraku je bila pomlad in z vnučkom Aljažem sva se napotila na igrišče, kjer je radoživo preizkušal razne vragolije, v meni pa je kar trgalo. Kar poskakovala sem od skrbi, da se mu ne bi kaj zgodilo. Ko je Aljaž na njegov vrtoglavi način plezal na tobogan, nisem več mogla iz svoje kože. Zavpila sem: »Aljaž, padel boš!«. Takrat je Aljaž trznil, spodmaknil nogo in padel.«                                                                          Zorka

Obarvajte vnučkom dneve z norimi doživetji fantek_z_igrao

Pri ustvarjanju svoje podobe o starih starših ste lahko popolnoma svobodni. Pri tem ne tekmujte z ostalimi starimi starši, temveč bodite ustvarjalni in izvirni. Od časa, ko so bili majhni vaši otroci, se je v vzgoji, načinu nege otroka, pojmovanju družine itn. spremenilo marsikaj. Kljub temu lahko vnukom zapolnite vrzeli in jim omogočite doživetja, ki jih sicer ne bi doživeli.

Ideje za dejavnosti na odprtih prostorih:

 • Obisk otroškega igrišča.
 • Raziskovanje domačega kraja: razkažite vnukom, koliko je v kraju trgovin, tovarn, drugih pomembnih stavb, na kaj je treba biti pozoren v prometu, odpeljite jih v knjižnico, da izberejo pravljice, ki bi jih radi slišali ipd.
 • Obisk posebnih dogodkov na prostem, kot so sejmi, koncerti, božične stojnice, razstave ipd.
 • Vožnja z vlakom ali drugim nevsakdanjim prometnim sredstvom.
 • Odkrivanje narave, ki ga poimenujte z atraktivnim imenom (npr. iskanje skritega zaklada ali jesenski živ-žav), med katerim iz paličic zgradite palčku hišico, viseči most za mravljice, mlinček ipd. Izdelujte izdelke iz cvetja, npr. uro ali venček iz regrata, ogrlico iz marjetic, ladjice iz javorja ipd. Naberite gozdne plodove in kasneje iz njih skupaj pripravite posladek.
 • Naučite vnuke, kako brez kompasa prepoznati strani neba, kje je veliki voz ipd.
 • Piratski piknik s kurjenjem tabornega ognja.
 • Spoznavanje vrta, na katerem naj ima vnuček svojo gredico.
 • Na vrt postavite plastični bazenček z vodo.
 • Prenočevanje v šotoru na vrtu.
 • Posaditev drevesa.
 • Iskanje skritega predmeta.
 • Postavitev telovadnega poligona.
 • Risanje s kredami po asfaltu.

Ideje za dejavnosti v stanovanju:

 • Pripravite več zabojev: v enem naj bodo igrače, v drugem naravni materiali za ustvarjanje, v tretjem sličice ipd.
 • Izdelava lutke.
 • Plesna delavnica (naučite vnuke preprostih plesov).
 • Igrice z vsakdanjimi predmeti (razvrščanje gumbov v živali, nizanje razrezane slamice v ogrlico ipd.).
 • Izdelovanje glasbil (prazna škatla za prašek in kuhalnica služita kot boben, škatla, čez katero potegnete elastiko, je kitara ipd.).
 • Naučite vnučke starih otroških pesmi.
 • Izdelajte novoletne voščilnice in jih odpošljite staršem.

Vira: Eva Meinerts: Hura, vnučke imam!, Mladinska knjiga, Ljubljana 1999; Helga Gurtler: Vzgoja brez solz, Založba Kres, Ljubljana 2000

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj