Priprava na dojenčka in pravice nosečniceStarševska nadomestila in nakazila iz javnih sredstev280 evrov denarne pomoči ob rojstvu otroka in 30-dnevni očetovski dopust

280 evrov denarne pomoči ob rojstvu otroka in 30-dnevni očetovski dopust

Eden izmed staršev lahko za vsakega novorojenega otroka od začetka leta 2018, uveljavlja pravico do pomoči v višini 280 evrov.  Pomoč velja tudi za tiste starše, katerih otroci so se v letošnjem letu že rodili. Velja za vse, tudi za več pričakovanih otrok hkrati in ni omejena s prihodkovnim cenzusom. Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti opozarjajo, da lahko oče ali mati pravico uveljavljata največ 60 dni pred predvidenim datumom poroda, oziroma najkasneje 60 dni po rojstvu otroka. Starši lahko pravico uveljavite pri krajevno pristojnem centru za socialno delo ali na sedežu materinega delodajalca, če nima prebivališča v Republiki Sloveniji.

Nova ureditev prinaša novosti tudi za vse očete novorojenčkov, ki prvič uveljavljajo pravico do očetovskega dopusta – pripada jim 30 popolnoma plačanih koledarskih dni očetovskega dopusta. Prvih 15 dni dopusta mora oče koristiti do šestega meseca otroke starosti. Novost pa je ta, da lahko dodanih (od 1.1.2018) 15 dni plačanega očetovskega dopusta oče koristi po koncu starševskega dopusta, najkasneje pa do konca prvega razreda osnovne šole otroka. Ta novost velja tudi za očete otrok, mlajših od treh let, ki še niso v celoti izkoristili neplačanega očetovskega dopusta.

Pomembna je še ena novost, ki pa bo veljala le za očete otrok, rojenih po 1.5.2018. Ti bodo lahko 30 dni plačanega očetovskega dopusta izkoristili skupaj in, če želijo tudi hkrati z mamo, ki je npr. na starševskem dopustu. Očetje lahko pravico uveljavite po rojstvu otroka na centru za socialno delo, kjer ima mama prijavljeno stalno prebivališče, a najpozneje dan pred nastopom očetovskega dopusta.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj