Novorojenčkova prebavila

0
1485
Prebavila dojenčka
Prebavila dojenčka

Zaradi izsušitve na zraku takoj po porodu novorojenček običajno zgubi nekaj telesne teže. A potreba po hrani je prisotna takoj po rojstvu, zato težo začne hitro pridobivati.

Prehranjevanje omogočajo novorojenčku refleksi (iskalni, sesalni, požiralni). Novorojenčki pogosto polivajo. Črevesje je po rojstvu sterilno in brezzračno, po nekaj urah pa se zapolni z zrakom in s hrano se v prebavni trakt naseli saprofitna črevesna flora, ki je pomembna za tvorbo vitamina K. Z dojenjem dobi novorojenček tudi bakterije bifidus, ki ga ščitijo pred črevesnimi okužbami.

Mekonij

Prvo blato imenujemo mekonij, to je gosta, temnozelena, homogena, lepljiva snov brez vonja. Nastaja že intrauterino (v maternici) iz plodne vode, verniksa, fermentov, žolčnih barvil in odpadnega črevesnega epitelija. Mekonij izloči novorojenček v prvih 24–48 urah. Nato se z normalno hrano pojavi prehodno blato (sluzasto, vodeno, zelenkasto blato), zatem pa normalno blato zlato rumene barve, mehkejše konsistence. Normalno lahko novorojenček odvaja blato večkrat dnevno ali pa le enkrat na nekaj dni.

Prve dni po rojstvu novorojenček izgublja telesno težo. Vzroki za to so izsušitev na zraku in izguba tekočine z urinom, blatom, dihanjem. Dopustna izguba teže je 7–10 % porodne teže. To izgubo imenujemo fiziološki padec telesne teže. Po osmih do desetih dneh novorojenček  doseže porodno težo.

Imunski sistem

Imunski sistem še ni dovolj razvit, zato je novorojenček dovzeten za okužbe. Okuži se lahko že koncem nosečnosti, med porodom, z materinimi klicami v porodnem kanalu, pozneje pa so lahko vstopna mesta okužb vse telesne odprtine in poškodbe na koži.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj