Novorojenčkova čutila

0
1218
Čutila novorojenčka
Čutila novorojenčka

Nekaj dni star novorojenček po vonju razlikuje svojo mater od drugih oseb.

Vid novorojenčka

Vid je prisoten že ob rojstvu. Novorojenček sprva loči svetlo in temno. Obraz prepozna na razdalji okoli 23 cm. Sposoben je opazovanja. V prvih tednih opažamo pri večini otrok škiljenje, ki je posledica nezrelosti očesnih mišic.

Sluh novorojenčka

Sluh je razvit že od rojstva. Njegovo uho je zelo občutljivo, kar se vidi po vznemirjenju in joku, ki ga pri otroku povzročijo močni slušni dražljaji. Ob prijetnih umirjenih glasovih pa otrok budno prisluhne in odpre oči.

Dotiki

Taktilne zaznave so močno izražene. Na dotik je občutljivo vso telo, najbolj pa obraz, roke in podplati. Nežni mamini dotiki, kot je trepljanje po hrbtu in božanje po trebuhu, na novorojenčka delujejo pomirjujoče in spodbudno vplivajo na njegov razvoj.

Okus in vonj novorojenčka

Okus je pri novorojenčku razvit, tako da razlikuje med različnimi okusi. Prijajo mu sladke tekočine, kisle, grenke in slane pa zavrača. Prav tako ima v ustih razvit čut za vroče in mrzlo. Tudi vonj je že razvit. Na dražeče vonje, npr. po alkoholu ali kisu, se novorojenček odzove z obračanjem glave stran. Nekaj dni star novorojenček po vonju razlikuje svojo mater od drugih oseb.

Živčeje

Živčeje z opazovanjem ocenjujemo spontane gibe, njihovo kakovost in obseg, ocenjujemo stanje budnosti novorojenčka. Idealno stanje za pregledovanje je, ko je novorojenček buden, se rahlo spontano giblje, oči ima odprte in ne joka (ocena stanja budnosti 4). Ocenjujemo stanje čuječnosti, sposobnost sporazumevanja, velikost in obliko lobanje, možganske živce, držo in spontano motorično aktivnost, pasivni mišični tonus v udih in trupu, neonatalne reflekse (Morojev, avtomatizem hoje, iskalni, sesalni, …) in preskusimo kitne reflekse.

Sodelujoči strokovnjaki:

Andreja Cerkvenik Škafer

Andreja Cerkvenik Škafar

http://www.bolnisnica-kranj.si/

dr. med., spec. ped., Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here