Novorojenčkov prsni koš, trebuh in dihanje v prvih dneh

0
1364
Priprave očeta na porod
Priprave očeta na porod

Trebuh je velik, ker je trebušno mišičje bolj ohlapno. Frekvenca novorojenčkovega dihanja je nad 60 vdihov na minuto.

Prsni kos

Prsni kos je po obsegu približno enak obsegu glavice (oziroma1–2 cm ožji od obsega glave) in je v anteroposteriorni smeri okrogle oblike. Pozorni smo na asimetričnost prsnega koša (pnevnotoroks, diafragmalna kila). Rebra potekajo vodoravno in so večinoma iz hrustančnega tkiva.

Prsne žleze

Prsne žleze so lahko pri dečkih in deklicah po porodu zaradi vpliva materinih hormonov otekle, iz njih lahko izteka t.i. čarovniško mleko (neonatalna galaktoreja). Rdečina, oteklina ali asimetričnost dojk lahko pomeni neonatalni mastitis.

Trebuh

Trebuh je velik, ker je trebušno mišičje bolj ohlapno, notranji organi trebuha pa so relativno veliki. Trebuh novorojenčka skrbno palpiramo (tipljemo) in tudi poslušamo. Napake trebušne stene so resne (omfalokela, gastroshiza) v nasprotju s popkovno kilo ali diastazo prečnih trebušnih mišic. Krn popkovine na trebuhu se posuši in odpade v prvih dveh tednih po rojstvu, do takrat pa predstavlja odprto rano, skozi katero lahko vdrejo patogene bakterije. Iz popka se lahko pojavljajo manjše krvavitve, močnejše krvavitve so nevarne.

Dihanje

Dihanje poslušamo s fonendoskopom. Plapolanje nosnih kril, pospešeno dihanje (frekvenca dihanja nad 60 vdihov na minuto), stokanje, ugrezanje medrebrnih prostorov in predela nad ključnicama ter cianoza (modrikavost) so klinični znaki dihalne stiske novorojenčka.

Sodelujoči strokovnjaki:

Andreja Cerkvenik Škafer

Andreja Cerkvenik Škafar

http://www.bolnisnica-kranj.si/

dr. med., spec. ped., Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here