Novorojenčka se dotikajte

0
1456

Dotik staršev ima tudi terapevtsko vlogo.

Telesni stik nam poleg dotika daje predvsem toplino. Potreba po dotikanju se je ohranila iz najzgodnejših dni človekove zgodovine.

Nežno božajte dojenčka po vsem telesu. Dotik staršev je na začetku pogosto boječ, vendar je vsako minuto odločnejši. Božanje ne zbuja le ugodja, temveč je dobro tudi za zdravje. Koža je naš največji organ in je polna živčnih končičev. V ključnem prehodnem času, ko dojenček prihaja na svet in je dihanje pogosto neredno, božanje spodbudi enakomernejši vdih in izdih. Dotik staršev ima tudi terapevtsko vlogo.

Dotik je pomemben za zdrav čustveni razvoj in komunikacijo med starši in majhnimi otroki. Vaši ljubeči dotiki ne bodo otroka samo potolažili, pač pa mu bodo dejansko pomagali rasti. Vpliv dotikanja na rast so najprej odkrili pri nedonošenčkih. Nedonošenčke pogosto ločijo od staršev in dajo v inkubatorje, kjer ležijo ločeni od okolja in so deležni veliko manj dotikov in pestovanja kot donošeni otroci. V raziskavi, ki so jo izvedli na Inštitutu za raziskovanje dotika v Miamiju, so primerjali dve skupini nedonošenčkov. Otroke v prvi skupini so masirali, v drugi pa ne. Ugotovili so, da so masirani otroci hitreje pridobivali težo in hitreje napredovali, tako da so šli domov v povprečju šest dni prej kot otroci v drugi skupini. Do osmega meseca starosti so masirani otroci pridobili več teže in so se bolj razvili kot nemasirani. Vaš ljubeči dotik je pomemben za otrokovo rast. Dotikate se ga ob vsakodnevnih dejavnosti, kot so dojenje, kopanje ali zibanje, pa tudi z masažo.

Tudi kasneje ko bo otrok rasel in odrasel, bo še vedno potreboval stik z vami. V kočljivih ali strah vzbujajočih razmerah se otroci najraje zatečejo v materino bližino, kjer črpajo moč za nova doživetja in pustolovščine.

Vir: Povezovalno starševstvo

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj