Novico o prihajajočem dojenčku je najtežje sporočit otroku staremu 2 do 3 leta

0
1047
brat_sestra1

Če že imate otroke, morate skrbno razmisliti, kako in kdaj jim boste povedali o dojenčku, ki ga pričakujete. Otroka, ki je star 4 leta ali več, morate o tem obvestiti takrat, ko o tem obvestite prijatelje in družino. Če je vaš otrok med vašo nosečnostjo mlajši od 4 let, morate počakati nekaj časa, preden mu poveste za otroka. Če je vaš otrok še zelo majhen, je verjetno še zelo sebičen in bo težko razumel koncept o nerojenem otroku. Ko začnete urejati novo otroško sobico in pripravljati opremo za dojenčka, pa otroku morate povedati, kaj se dogaja. Tudi, če otrok ne postavlja nobenih vprašanj glede vaše nosečnosti, mu morate v zadnjih nekaj mesecih povedati za otroka.

Otroka opozarjajte na novorojenčke ter starejše bratce in sestrice in mu povejte, da bo kmalu tudi on veliki brat ali sestrica. Nikakor mu ne obljubljajte, da bo vse isto, kot je zdaj, saj boste to težko uresničili, pa če se boste še tako trudili. Razložite pa mu, da ga boste imeli ravno tako radi kot sedaj. Povejte mu tudi kakšne so prednosti tega, da bo imel bratca ali sestrico.

Novico o prihajajočem dojenčku je najtežje sporočiti kadar je otrok star 2 do 3 leta. Pri tej starosti je otrok močno odvisen od vas in bo težko razumel, da mora deliti svojo naklonjenost in ljubezen še z nekom. Pri tej starosti so otroci so tudi zelo občutljivi na spremembe in se lahko počutijo ogrožene zaradi prihoda novega družinskega člana. Najboljši način za zmanjšanje ljubosumja je, da ga čim bolj pri pripravite na prihajajočega dojenčka. Vzemite ga s seboj, ko kupujete otroška oblačila in opremo za otroka. Pokaži mu slike njega kot novorojenčka. Vse pomembne spremembe v vsakdanjem predšolskega otroka (prehod na kahlico ali stranišče, iz posteljice v posteljo, spanje v drugi sobi, začetek vrtca) je treba izvesti preden se rodi dojenček.

Ne bodi zaskrbljeni, če se otrok, ko sliši novico ali po rojstvu dojenčka, začne obnašati, kot bi bil tudi sam še dojenček: znova se želi dojiti ali nositi plenico. Na ta način zahteva vašo ljubezen in pozornost. Ne razburjajte se, saj se bo kmalu vrnil v normalne tirnice in spoznal, da ima tudi pomembno vlogo v družini.

Vir: Baby

brat_sestra1

Preberite tudi Ljubosumnost na novorojenčka; http://babybook.si/otrok/vzgoja-otroka/najpogostejse-tezave-pri-vzgoji/ljubosumnost-na-novorojencka.html.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here