Nove bolezni, ki so posledica digitalne tehnologije

0
2198

Pri uporabi elektronskih medijev morajo biti otroci izjemno previdni, saj znanstveniki ugotavljajo, da imajo njihovi dražljaji močan vpliv na njihove razvijajoče se možgane. Znanstveniki so že odkrili nove vrste bolezni, ki so posledica pretirane uporabe digitalne tehnologije.

Po besedah Zdenke Zalokar Divjak, univ. dipl. psih., se ne zavedamo, da manjši kot je otrok, bolj občutljivi so njegovi možgani. Pojavljajo se nove bolezni, ki so posledica razmaha digitalnih tehnologij.

Otrok je izpostavljen elektromagnetnemu sevanju. Predšolski otrok sploh ne bi smel imeti možnosti gledati vsega tega. Manjši kot je otrok, bolj občutljivi so njegovi možgani. Možgani se najbolj razvijajo v prvih letih življenja, zato so najbolj senzibilni za vtise. Veliko je hiperaktivnih in histeričnih otrok, psihosomatsko ali tudi somatsko bolnih, ker njihovo telo enostavno ne prenese vsega napora od zunaj. Če je to ekran, ki seveda ni nobena živa slika, potem možgani potrebujejo vedno več dražljajev in sčasoma otrok postane odvisen.

Seveda ne bodo vsi otroci zboleli, vendar Manfred Spitzer opozarja na nove oblike epilepsije, otroškega diabetesa, raka, da ne govorim o motnjah učenja in pozornosti.

Če bi se starši zavedali, kakšno škodo delamo možganom z elektronskimi mediji, bi se še kako zamislili nad vsemi temi elektronskimi pripomočki. Otroci postajajo čustveni invalidi, so vedno manj družabni in preobčutljivi na določene življenjske situacije, ker živijo v virtualnem svetu. Življenje pa ni takšno, in zato prihaja do težav v duševnem zdravju mladostnikov.

dr. Zdenka Zalokar Divjak

http://www.gora-sp.si/

univ. dipl. psih., Gora - izobraževanje in terapije, s. p.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj