Nosečnost v zimskem času

0
1809
nosenost_sep

Zima ponuja nosečnicam veliko lepega – zimske sprehode, praznike in uživanje ob toplih napitkih. Prednost nosečnosti v zimskem času je na primer, da ne boste trpeli poletne vročine, ki je lahko za nosečnice zelo naporna, voda vam bo zaradi tega manj zastajala.

Ker morate zadovoljiti vsakodnevne potrebe po tekočini (najmanj 1,5 litra), je v tem času zato več kot primeren tudi čaj. Sadni čaj je na primer okusna alternativa sladkim sokovom, ki vsebujejo fruktozo in veliko kalorij. Pri zeliščnih čajih morate biti bolj previdni, saj vsi niso primerni (na primer poprova meta). Obstajajo tudi zelišča, ki spodbujajo krčenje maternice ali presredka in rahljajo medenico (listi maline, listi robide, rman, kumina, pelin,…). Ta zelišča uporabljajte le po posvetovanju z babico in ne po 36. tednu nosečnosti. Cimet uživajte zmerno, saj vsebuje kumarin, ki lahko v večji količini deluje hepatotoksično. Kaj pa druge začimbe, kot so ingver, kardamom, muškatni orešček, nageljnove žbice? Te začimbe pri babicah slovijo kot pospeševalci poroda, ampak to ni znanstveno dokazano. Za takšen učinek bi namreč nosečnica morala pojesti večjo količino takšnih začimb. Svarjenje pred medenjaki je zato pretirano.

Lahki športi in gibanje na svežem zraku je za nosečnice idealno. Vendar pa vaš pulz ne sme biti višji od 135-140 utripov na minuto. Smučanje, bordanje in sankanje zdravniki odsvetujejo. Prav tako se odsvetuje hoja v gore, kjer zrak vsebuje manj kisika, kar ima za posledico kratko sapo, motena pa je tudi preskrba otroka s kisikom. Drsanje je primerno le do 16. tedna nosečnosti, potem pa ga je bolje odložiti do naslednje zime.

 

nosenost_sep

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here