Nosečnost pozimi

0
1940
kapa_nosecnica

Zimska moda za nosečnice

Ste že pregledali vaša zimska oblačila? Ker ste noseči, vam bo verjetno marsikaj premajhno, zato boste morali po nakupih. Topla bunda ali plašč sta še posebej pomembna. Nakup široke jakne se morda izplača kupiti tudi na dolgi rok – sicer naslednjo zimo ne boste imeli več trebuščka, ampak dojenčka v slingu oziroma ruti.

Če ste že visoko noseči, imate morda težave z zastajanjem vode v nogah in oteklimi stopali. Dobra novica: nosečnice imajo pozimi običajno manj težav s tem, v telesu pa zastaja tudi manj vode, saj je telo v vročini bolj obremenjeno. Slaba novica: če imate težave z oteklimi nogami in stopali, pozimi ne morete povsod iti v copatih ali japonkah. Kupiti morate vsaj en par čevljev (morda eno velikost večje kot običajno), s katerimi boste lahko brez težav hodili.

Veliko svežega zraka in sonca

V zimskih mesecih nosečnice še posebej ogroža pomanjkanje vitamina D. Ta pomemben vitamin zagotavlja zdravje kosti in učinkovito izrabo kalcija v telesu. Kalcij pa je pomemben za normalno delovanje živčnega sistema, za rast kosti in za ohranjanje kostne gostote. Za dovolj vitamina D morate biti čim več na svežem zraku, saj UV žarki zagotavljajo, da telo ta vitamin proizvaja samo.

Krepitev imunskega sistema

V tem času je zdrav imunski sistem še posebej pomemben. Seveda je tudi v tem času bistvena zdrava, uravnotežena prehrana, poleg tega pa ne pozabite dovolj piti! V tem času prija predvsem čaj. Na žalost je to tudi sezona prehladov. Pozanimajte se o cepljenju proti gripi.

Nosečnica v savni?

Večina ginekologov nosečnicam savnanje odsvetuje, ni pa prepovedano, seveda če ste zmerni. Savnanju se popolnoma izognite, če imate povišan krvni tlak, probleme s ščitnico, krčne žile, težave z dihanjem, motnje srčnega ritma ter težave z zatekanjem.kapa_nosecnica

Zimski dopust za nosečnice

Če greste na zimski dopust, upoštevajte mejo 2000 m nadmorske višine. To velja predvsem pri obstoječih tveganjih v nosečnosti, kot sta slabokrvnost (anemija) ali zmanjšana presnovna aktivnost posteljice. Pojavi se namreč lahko pomanjkanje kisika pri nerojenem otroku.

Odpovejte se deskanju, alpskem smučanju in sankanju. Nesreča lahko v najslabšem primeru povzroči pretrganje membran ali prezgodnjo ločitev posteljice, kar je lahko smrtno nevarno tako za mater kot za otroka. Celo zlomljena kost je lahko med nosečnostjo problematična, saj lahko rentgenske preiskave, anestezija ali operacija ogrozijo nerojenega otroka.

Pohodništvo ali tek na smučeh na nizki nadmorski višini ob manjši obremenitvi sta dovoljena Maksimalni srčni utrip med gibanjem je lahko 140/minuto.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here