Nosečnost – počutim se nerodno in počasno

0
595
nosea_mamica_na_travniku

Na žalost v nosečnosti sodi tudi to, da se počutite nerodni in počasni. To bo najbolj do izraza prišlo v zadnji tretjini nosečnosti, vendar bo ta občutek po porodu izginil. Ta počasnost in nerodnost ni nič presenetljivega, če pomislimo, kaj vse počne vaše telo: nosi več teže, telesno težišče se zaradi rastoče maternice spremeni, prsti na rokah in nogah ter sklepi pa so zaradi hormonov zrahljani. Roke lahko postanejo otrple ali nemočne.

Lahko ta nerodnost škoduje otroku?nosea_mamica_na_travniku

Otroka ogroža le to, da lahko padete ali se spotaknete. Strah pred spotikanjem in padcem po stopnicah je pri nosečnicah zelo pogost. Na žalost se to včasih dejansko zgodi. Ampak glejte na to realno: To se lahko zgodi vsakomur, dojenček pa je dobro zaščiten z vašimi medeničnimi kostmi in plodovnico. Če ste doživeli padec, pa vseeno pojdite k zdravniku in se prepričajte, da je vse v redu. Izogibajte se situacijam z visokim tveganjem za padec (na primer ples na nabito polnem plesišču ali plezanje po strmih stopnicah na stadionu).

Med nosečnostjo se morate preprosto zavedati, da niste tako okretni, kot običajno. Bodite pozorni na mokrih, poledenelih ali neravnih površinah.

Kdaj naj se obrnem na zdravnika?

Če prihaja do vrtoglavice, glavobola, se vam pred očmi dela tema ali imate kakršnekoli bolečine. Možno je, da se je razvila preeklampsija. Nerodnost je tipičen pojav v nosečnosti, lahko pa so vzrok tudi težave v notranjem ušesu, očeh ali virusna okužba.

Vir: BabyCenter

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here