Nosečnost po prenehanju jemanja kontracepcijskih tabletk

0
5131

Pri nekaterih ženskah že v prvem ciklusu po tem, ko prenehajo jemati tabletke, pride do nosečnosti. Spet druge ženske lahko čakajo več mesecev ali celo do dveh let preden zanosijo. Znanstvene raziskave so pokazale, da morajo ženske po prenehanju jemanja kontracepcijskih tabletk na nosečnost čakati približno od 3 mesecev do 2 let. Kljub temu pa obstajajo primeri, ko je ženska zanosila takoj po prenehanju jemanja tabletk. Na to, kdaj boste zanosile, ne morete vplivati. Lahko pa zanositev spodbudite z zdravim načinom življenja – to vključuje zdravo prehrano, gibanje ter odpoved cigaretam in alkoholu.

Ginekologi svetujejo, da si vaše telo po prenehanju jemanja tabletk najprej vzame počitek. To pomeni, da v prvih dveh mesecih po prenehanju jemanja kontracepcijskih tabletk, prakticirate le varno spolnost, zato so priporočljivi kondomi. To omogoča telesu, da se privadi na spremembo.

Če ste prenehali jemati kontracepcijske tabletke, nima nobenega pomena dejstvo, kako dolgo ste jemali kontracepcijske tabletke. Tudi če ste jih jemali nekaj let, se lahko zelo hitro zgodi, da ste noseči. Tudi med »premorom od tabletke« lahko pride do nosečnosti. Ko se določite za zanositev je zelo pomemben tudi posvet z ginekologom.

Vir: Vorname

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here