Nosečnost brez alkohola

0
1349

Vsakokrat, ko nosečnica ali doječa mati pije katerokoli alkoholno pijačo, jo zaužije z njo tudi otrok. Izberite nosečnost brez alkohola.

Vse posledice in zaplete pri nosečnici, zarodku in otroku lahko v celoti preprečite tako, da v času načrtovanja nosečnosti, med nosečnostjo in med dojenjem ne uživate nobenega alkohola.V kolikor ste uživali alkohol preden ste izvedeli za svojo nosečnost, takoj opustite uživanje alkohola, saj že enkratno opijanje lahko povzroči hude posledice. Pijte le vodo ali brezalkoholne pijače.

Ne pozabite:

ne obstaja varna uporaba alkohola med nosečnostjo!

Vsakokrat, ko nosečnica ali doječa mati pije katerokoli alkoholno pijačo, zaužije z njo alkohol tudi njen otrok!

 

 

Kako in kdaj uživanje alkoholnih pijač med nosečnostjo škodi otroku?

Alkohol lahko poškoduje razvijajoči se zarodek kadarkoli v obdobju nosečnosti in povzroči težave, ki ostanejo do konca življenja. Alkohol lahko škodljivo vpliva na razvoj ploda že od samega začetka in ves čas trajanja nosečnosti do rojstva. Težave, ki jih povzroči alkohol v tem obdobju, so za otroka trajne in nepopravljive.

Alkohol zlahka preide v posteljico iz materinega krvnega obtoka v kri zarodka. Koncentracija alkohola v krvi zarodka postane enaka ali višja od koncentracije alkohola v krvi matere. Ker zarodek ni sposoben razgraditi alkohola tako kot odrasla oseba, ostane njegova koncentracija alkohola v krvi visoka dlje časa. Zaužitje večjih količin alkohola v krajšem času predstavlja še večje tveganje. Zapleti in posledice se lahko kažejo med nosečnostjo, ob porodu in kasneje. Med nosečnostjo lahko pride do spontanega splava, odmrtja ploda, prezgodnjega poroda. Otrok se lahko rodi s prenizko telesno težo, podpovprečne rasti, ob rojstvu je razdražljiv, nespečen, se trese in ima krče, nastopi lahko tudi nenadna smrt dojenčka.

Kaj je spekter fetalnih alkoholnih motenj in kaj je fetalni alkoholni sindrom?

Spekter fetalnih alkoholnih motenj je skupno ime za negativne posledice pitja alkoholnih pijač v času nosečnosti, ki povzročajo motnje v razvoju otroka, so nepopravljive in doživljenjske. Odražajo se lahko kot telesna, nevrološka in/ali duševna prizadetost. Poznamo več oblik, lažje, ki se odražajo kot vedenjske težave, do najtežje oblike oziroma fetalnega alkoholnega sindroma.

Pri otrocih s fetalnim alkoholnim sindromom so prizadeti možgani, obraz, drugi organi in so manjše rasti. Poleg tega lahko alkohol povzroča prirojene napake na srcu, ledvične, jetrne in kostne okvare. Več o fetalnem alkoholnem sindromu si preberite tukaj.

  Abstinenca od alkohola VES ČAS nosečnosti ter med dojenjem

je najlepše darilo, ki ga mati lahko podari svojemu otroku.

Kako naj preneham s pitjem alkohola?

Obstajajo različne poti, ki vodijo do prenehanja pitja alkoholnih pijač. Ne pijte alkohola, kadar ostali ljudje pijejo in to pričakujejo od vas. Če vam kdo ponudi alkoholno pijačo jo zavrnite. Izogibajte se ljudi in prostorov, kjer se pije alkoholne pijače. Ne hranite alkohola doma. Razvajajte se raje npr. v topli kopeli, hodite na masaže, berite ali delajte različne vaje za sprostitev.

Če kljub vsemu ne morete prenehati s pitjem alkoholnih pijač poiščite strokovno pomoč.

Viri: U.S. Department of health and human services: Substance Abuse and Mental Health Services Administration; Center for Substance Abuse Prevention: www.samhsa.gov, zadnji dostop 11. 7. 2014;National Institute of Alcohol Abuse and Alcoholis www.niaaa.nih.gov, zadnji dostop 11. 7. 2014.

Sodelujoči strokovnjaki:

prim. as. dr. Barbara Lovrečič

http://www.nijz.si/

dr. med. specialistka javnega zdravja in specialistka socialne medicine, Nacionalni inštitut za javno zdravje

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here