Nosečnost brez alkohola

2064

Alkohol ima teratogen učinek in lahko pri otroku, ki je pred rojstvom izpostavljen alkoholu, povzroča nepravilen razvoj organov ali delov organa. Pogosto prizadene razvoj in rast možganov in drugih organov npr. srca, jeter, ledvic, kosti ipd. Alkohol tako negativno vpliva na rast in razvoj in povzroča nepopravljive ter trajne poškodbe, ki spremljajo otroka celo življenje. 

Alkohol lahko škodljivo vpliva na rast in razvoj zarodka in ploda kadarkoli v celotnem obdobju trajanja nosečnosti, vključno z najzgodnejšim obdobjem, ko ženska sploh še ne ve, da je noseča, vse do rojstva otroka.

Alkohol prehaja na otroka skozi posteljico v nosečnosti in skozi materino mleko med dojenjem. Če pije alkohol noseča mati, ga pije tudi njen še nerojeni otrok. Alkohol, ki ga zaužije nosečnica, prehaja z zamikom približno ene minute iz matere v otroka skozi posteljico. Zarodek in še nerojen otrok ne moreta razgraditi alkohola kot odrasla oseba. Ker so otrokova jetra, kjer poteka razgradnja alkohola, še nerazvita, se alkohol pri njem presnavlja počasneje in zato tudi dlje časa kroži po njegovem telesu in nanj škodljivo učinkuje. Tako alkohol v krvi ploda in nerojenega otroka doseže vsaj tako visoko koncentracijo kot pri mami, lahko pa je koncentracija alkohola v njegovi krvi višja od koncentracije alkohola v krvi matere in ostane taka tudi dlje časa. To otežuje tudi dotok hranljivih snovi in kisika, ki ga zarodek in otrok nujno potrebujeta za zdrav razvoj. Posledice pri otroku lahko zanesljivo preprečimo, če v času celotne nosečnosti ne pijemo alkohola. Zato svetujemo, da v kolikor je ženska noseča, če meni, da bi lahko bila noseča, ali če želi zanositi ne pije alkohola. Tudi pri dojenju preko materinega mleka alkohol prehaja z matere na otroka, zato se alkohol odsvetuje tudi v obdobju dojenja.

Možne posledice pitja alkoholnih pijač

Med nosečnostjo: spontani splav, odmrtje ploda ali prezgodnji porod.

Ob rojstvu: nizka telesna teža, podpovprečna rast, Fetalni alkoholni sindrom (FAS), abstinenčni sindrom otroka (npr. razdražljivost, nespečnost, otrok se trese in ima krče), nenadna smrt dojenčka.

Po rojstvu, opazni ob razvoju otroka in odraščanju: Spekter fetalnih alkoholnih motenj (FASD), slabše kognitivne, govorne, motorične in socialne sposobnosti, vedenjske motnje, učne težave.

Možgani se pričnejo razvijati v prvih tednih nosečnosti in so izredno občutljivi na škodljive učinke alkohola, alkohol sicer lahko povzroča škodljive posledice v kateremkoli obdobju nosečnosti. Alkohol škodljivo vpliva na razvoj zarodka oziroma ploda in povzroča nepopravljive, trajne poškodbe pri še nerojenem otroku, kar lahko privede do vrste prirojenih telesnih, duševnih, vedenjskih motenj in/ali učnih težav. Spekter fetalnih alkoholnih motenj (FASD) je skupno ime za različne negativne razvojne posledice pri otroku, ki je bil izpostavljen alkoholu pred rojstvom in vključujejo telesno, nevrološko in/ali duševno prizadetost. Tako imajo osebe s FASD zaradi zaustavljenega ali nepopolnega duševnega razvoja dejansko težave s kognitivnimi, govornimi, motoričnimi in socialnimi sposobnostmi, njihove razvojne, socialne in čustvene stopnje pa so ob enaki kronološki starosti v primerjavi z osebami brez FASD slabše. Poznamo več različnih oblik fetalnih alkoholnih motenj, od blažjih, ki se pogosto odražajo kot vedenjske motnje, do najtežje oblike oziroma fetalnega alkoholnega sindroma (FAS), ki ga označujejo tri glavne značilnosti: zastoj rasti (pred in po rojstvu), značilne poteze obraza ter prizadetost osrednjega živčevja.

Posledice pitja alkohola med nosečnostjo

FETALNI ALKOHOLNI SINDROM (FAS)

 • prirojene napake in okvare možganov, srca, ledvic, jeter, kosti in druge zdravstvene težave;
 • duševna manjrazvitost zaradi manjših, delno razvitih možganov;
 • težave s sledenjem navodil in učenjem preprostih stvari;
 • motnje na področju spanja, pozornosti, spomina, učenja in govora;
 • motnje vedenja (impulzivnost, hiperaktivnost, kljubovalnost);
 • prizadet sluh, vid, govor;
 • druge zdravstvene težave (prirojene napake na srcu, ledvične, jetrne in kostne okvare);
 • značilen videz obraza;
 • prekinitev in opustitev šolanja;
 • nezmožnost samostojnega življenja;
 • dodatne psihične težave ali duševne motnje;
 • večje tveganje za odvisnost od alkohola in drugih drog;
 • večje tveganje za težave zaradi prekrškov in kaznivih dejanj.

 

Alkohol je eden glavnih vzrokov za duševno manjrazvitost v razvitem svetu,  preprečevanje FAS in drugih fetalnih alkoholnih motenj je enostavno in stoodstotno učinkovito, enostavno tako, da se pitju alkohola v nosečnosti izognemo. ZADOSTUJE ABSTINENCA OD ALKOHOLA V VSEH OBDOBJIH NOSEČNOSTI.

Kratki napotki za izogibanje pitju alkohola v nosečnosti:

 • Če ste povabljeni na zabavo in ne veste, ali bo na voljo brezalkoholna pijača, jo prinesite s seboj.
 • Če dvomite o prisotnosti alkohola v pijači, pijte raje vodo oziroma tiste pijače za katere ste prepričani, da ne vsebujejo alkohola.
 • Če vam ponujajo alkoholno pijačo jo vljudno zavrnite. Ni potrebe, da bi razlagali zakaj ne želite piti alkohola.
 • Izogibajte se točilnemu pultu in se zamotite, npr. plešite ali se drugače družite.
 • V pomoč je lahko, če pridite na zabavo kasneje in jo zapustite prej.
 • Če menite, da ste v skušnjavi glede alkohola, je najbolj varno, da zapustite zabavo.
 • Pod nobenim pogojem ne pijte alkohola.

Če ste noseči in morda pijete alkoholne pijače takoj prenehajte s pitjem alkohola, če ne zmorete prenehati sami takoj poiščite strokovno pomoč.

prim. as. dr. Barbara Lovrečič

http://www.nijz.si/

dr. med., spec. soc. med. in spec. javnega zdravja, Nacionalni inštitut za javno zdravje

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav