Nosečniška sladkorna bolezen

0
3629

Obremenilni diagnostični test se naredi med 24. in 28. tednom nosečnosti. Nosečnica mora priti na pregled tešče.

Nosečniška sladkorna bolezen je pomanjkanje inzulina v nosečnosti. Hormoni in metabolizem sta v nosečnosti usmerjena tako, da je potreba po inzulinu večja. Pri tistih ženskah, ki spadajo v rizično skupino za sladkorno bolezen, se lahko nagnjenost pokaže v nosečnosti z nosečnostno sladkorno boleznijo.

Nosečnost je namreč kazalnik rizičnosti za kronične bolezni, kot so povišan pritisk, depresija, sladkorna bolezen, ki se lahko pojavijo kasneje. Po novih smernicah se krvni sladkor na tešče pregleda že na prvem pregledu. Zato morajo biti nosečnice tešče (zadnjih 8 ur ne smejo nič jesti in piti, razen navadne vode). Če se ugotovi na tešče previsok sladkor, se nosečnica pošlje k diabetologu.

Če je test negativen, se naredi obremenilni diagnostični test še med 24. in 28. tednom nosečnosti. Kar pomeni, da se vzame kri na tešče, nato nosečnica popije v roku 5 minut 75 mg glukoze, raztopljene v 300 ml tekočine, po eni uri se vzame kri in znova preveri krvni sladkor, čez dve uri pa spet ponovno. Če so vrednosti povišane, gre za nosečnostno sladkorno bolezen.

Za večino nosečnic bo v primeru nosečnostne sladkorne bolezni zadoščala že dieta, normalno gibanje in pravilna prehrana. Posledice nezdravljene nosečnostne sladkorne bolezni so lahko: pretežek otrok, zastoj poroda s posledičnim dokončanjem z vakumom ali s carskim rezom, zastoj poroda pri ramenih, poškodbe porodne poti in nenadno popuščanje delovanja posteljice. Otroci imajo lahko tudi težave ob rojstvu, so pa tudi bolj ogroženi za kronične bolezni kasneje v življenju.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here