Nosečniška sladkorna bolezen

0
4130

Nosečniška sladkorna bolezen je vedno več prisotna, zato se naredi v nosečnosti test za sladkorno bolezen.

Nosečniška sladkorna bolezen je vedno več prisotna, zato se naredi v nosečnosti test za sladkorno bolezen. Če je oseba že nagnjena k sladkorni bolezni, je večja verjetnost da se bo pokazala intoleranca. Kaj v tem primeru lahko nosečnica stori?

V videu pa je mag. Irena Virant, dr. med., spec. ginekologije in porodništva, povedala tudi kakšne poškodbe zaradi sladkorne bolezni so vidne na otroku.

Nosečniška sladkorna bolezen je posledica neke ne prave odzivnosti telesa, oziroma pomanjkanje inzulina v nosečnosti. Vsi hormoni pa so v nosečnosti tako usmerjeni, da je potreba po inzulinu, večja. Ženske, ki so že tako rizčne za pojav sladkorne bolezni, se jim prav v nosečnosti pokaže netoleranca za glukozo. Tako je nosečnost en pokazatelj kroničnih bolezni, ki se lahko naprej v prihodnosti lahko razvijejo. Ravno tako velja za pritisk, depresijo.

Nosečniška sladkorna bolezen
Nosečniška sladkorna bolezen

Sladkorna bolezen v nosečnosti lahko pripelje do veliko zapletov in slabih izidov, zato se trudimo, da ugotovimo samo sladkorno bolezen že med nosečnostjo in se tem zapletom lahko izognemo. Po novih smernicah se krvni pregled za krvni sladkor naredi že ob prvem pregledu nosečnosti, zato naj bi nosečnica na prvi pregled prišla tešča. Če se že pri prvem pregledu ugotovi, da ima nosečnica previsok krvnio sladkor na tešče, se nosečnico lahko takoj napoti na diabotološko ambulanto in se ugotovi, ali jesladkor malo povišan in gre za nosečniško sladkorno bolezen, ali pa cello za sladkorno bolezen, ki je bila že prej prisotna. Če sladkor ni bil previsok, torej je bil normalen, se nosečnicam zopet upravi diagnostični test nekje med 24. in 28. tednom nosečnosti. Diagnostični test pomeni, da ženska zopet opravi krvni pregled na tešče, če je ta negative oziroma normalen, ženska v roku petih minut popije 75 g glukoze, ki se raztopi v 300 ml vode. To zelo sladko tekočino mora ženska popiti po požirkih in nato se preverja krvni sladkor čez eno uro, in potem spet čez eno uro. Če je pri tem ena od teh meritev povišan sladkor, gre za nosečniško sladkorno bolezen, in so zato napotene v diabetološko ambulanto. Večini žensk bo zadoščala že dieta.

Posledica nosečniške sladkorne bolezni je najpogosteje, da je otrok pretežek, kar zaplete sam porod. Zgodi se, da porod ne gre in ga je potrebno dokončati s carskim rezom, zgodi se, da se remena ne pordoijo pravilno, glavica je že zunaj, pri ramenih pa se ustavi. Lahko pride do hudih bolečin in poškodb porodne poti, poškod pri otroku, zlomljena ključnica… Ti otroci imajo lahko tudi krvni sladkor prenizek, zato je treba potem regulirat sladkor po porodu, večja je verjetnost za nenadno odpoved posteljice, in s tem laho pride do nenadne smrti otroka v maternici. Razlogov je dovolj za skrb in ženske se navadno držio nasvetov in diet, problem pa bolj nastane po porodu, ko poskušajo nadomestiti vse ka nis smele med porodom in se lahko zgodi, da se zelo zredijo.

Sodelujoči strokovnjaki:

mag. Irena Virant

http://www.bolnisnica-kranj.si/

dr. med., spec. ginekologije in porodništva, vodja porodništva, Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here