Nosečnice v jeseni

0
831
nosenica

Jesen je lahko za nosečnice ravno pravšnja, saj ni preveč vroče in ne preveč mrzlo. Vendar pa ima vsak letni čas svoje pasti. Bodoče mamice morajo jeseni še posebej paziti na svoje zdravje.

Gibanje – Privoščite si jesenski sprehod, ki je lahko zaradi pisane narave še posebej lep. Za nosečnice je še posebej pomembno, da so veliko na prostem in njihovo dobi njeno telo dovolj vitamina D. Gibanje med nosečnostjo je pomembno in dobro za nosečnice, ki so nagnjene k zadrževanju vode, kot tudi za ostale. Pomoč za otekle noge so dobri, udobni čevlji. V jeseni so tla velikokrat spolzka, zato je pomembno, da imajo čevlji ustrezen profil.

Razdražena ali suha koža – začne se sezona ogrevanja, kar problematično zaradi hormonskih sprememb in s tem težav s kožo. Ob suhem, ogrevanem zraku je zato potreben poseben vlažilec ali mokre brisače na radiatorjih. Za kožo morajo nosečnice v tem času še posebej dobro skrbeti. Suha in srbeča koža je pogosta šele v drugi polovici nosečnosti, ne glede na letni čas. Če koža postane rumenkaste barve ali se pojavi izpuščaj, poiščite zdravniško pomoč. Veliko pijte in se odpovejte milu, ki izsuši kožo. Uporabite raje pH nevtralna mila in kreme, ki bodo pomirile kožo. Kožo osveži tudi svež zrak, vendar obraz v hladnem vetru zaščitite s kremo.

Preventiva pred prehladom in gripo – Prehlad in gripa med nosečnostjo sta lahko nadloga ter nista dobra ne za otroka ne za mater. Na žalost je tako, da so nosečnice zaradi fizičnih sprememb še posebej izpostavljene nekaterim patogenom. Zato je pomembno, da skrbite za imunski sistem s svežim zrakom, zdravo prehrano in pravilnim oblačenjem – ne preveč in ne premalo (najboljše je čebulno oblačenje).

Jesenski okusi lahko okrepijo imunski sistem: robide so polne vitaminov A in C, grozdje in slive spodbujajo naravno telesno obrambo. Še posebej bogati z vitamini so tudi orehi in jabolka. Svež kostanj krepi živce. Brokoli, buče in krompir vsebujejo kalij, magnezij, železo, vitamine in elemente v sledovih.

Dobro počutje – zaradi hladnejšega vremena in krajših dni se nosečnice pogosto počutijo utrujene in apatične. Nosečnice rabijo najmanj 10 ur spanja. Zato je slabo vreme kot nalašč za kakšen dremež, ki si ga lahko sedaj privoščite brez slabe vesti. Udobno se namestite in se razvajajte z najdražjimi.

 

nosenica

Vir: Liliput-lounge

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj