Nosečnice študentke

0
877
Noseča študentka
Noseča študentka

Kakšne so pravice nosečih študentk?

Nosečnice in matere študentke

Kakšne so pravice nosečih študentk, nam je zaupala Anja Kozina, svetovalka v Študentski svetovalnici. Matere študentke imate pravico do podaljšanja študentskega statusa za eno leto za vsakega otroka. Pripadajo vam tudi vsi dodatki, kot ostalim materam, in sicer otroški dodatek, enkratna denarna pomoč ob rojstvu otroka, starševski dodatek in dodatek za nego otroka. Če je družina v hudi socialni stiski lahko zaprosite tudi za dodatno denarno socialno pomoč, se obrnete na občino, v kateri imate stalno prebivališče, ali h Karitasu, kjer vam enkrat mesečno nudijo paket hrane in oblačil. Študentje Univerze v Ljubljani se po pomoč lahko obrnete tudi k Fundaciji študentski tolar (enkratna pomoč). Staršu študentu poleg tega pripada 10 dodatnih subvencij za prehrano na otroka (hkrati lahko koristite dve subvenciji, po preteku štirih ur pa ponovno dve subvenciji).

tudij_1Največji problem je predvsem stanovanjski – študentske družine sicer lahko zaprosite za bivanje v študentskem domu ali pri najemniku s subvencijo, vendar morata oba starša imeti veljaven status študenta. V študentskem domu v Rožni dolini je na voljo tudi vrtec za otroke študentov, koristijo pa ga lahko le tisti študentje, ki bivajo v študentskem domu Rožna dolina. Ogrožene študentske družine pa lahko zaprosite za trimesečno brezplačno bivanje v Študentski hiši srce, kjer jim poleg bivanja nudijo tudi razne druge storitve, kot so podporne skupine, psihoterapijo, pomoč pri iskanju stanovanja, odvetniške nasvete itd.

Na vprašanje, ali je kot študentka in hkrati mati sploh mogoče »preživeti«, je Anja Kozina odgovorila: »Da se preživeti, otrok prinese veliko radosti in čarobnih trenutkov v življenje, seveda se pa starši srečujejo s tremi glavnimi težavami, ki so glede finančnega stanja, stanovanja in vrtca. Vendar se z malo iznajdljivosti in dobre volje vsekakor da.«

S kakršnimi koli vprašanji in težavami se študentje lahko obrnejo na Zavod študentska svetovalnica. Vse podatke najdete na http://www.svetovalnica.com/.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here