Nosečnice so pogosto zelo občutljive na toploto

0
437
nosenica_par

Nosečnice so pogosto zelo občutljive na toploto. To je delno dobra stvar, saj se hitro zavedajo, kdaj je potrebno hlajenje. Po drugi strani pa so visoke poletne temperature za nosečnice lahko zelo naporne. Zato v poletni vročini prilagodite svoj urnik in se izognite nepotrebnemu obremenjevanju in tveganjem. V vročini si privoščite počitek, poiščite senco in dovolj pijte. Med nosečnostjo telo zaradi presnove proizvaja več toplote kot običajno, poveča se tudi krvni obtok, zato se krvne žile širijo. Toplota lahko poveča zaplete v nosečnosti, kot so težave v krvnem obtoku, utrujenost, težke in otekle noge. Ko telesna temperatura naraste, telo zagotavlja hlajenje s potenjem in s tem izgubljamo tekočino in minerale. Zato je pomembno, da v vročini dovolj pijete. Ko sonce pripeka, je najbolje, da ste v hladnih notranjih prostorih. Če je le mogoče, naj nosečnice ne bodo v neposredno ogrevani sobi.

Vročino lahko bolje prenesete, če se izogibate fizično zahtevnim dejavnostim, tu in tam dvignete noge, da razbremenite žile, nosite zračno, ohlapno obleko svetlih barv, se osvežite z vlažno krpo na čelu ali vratu ali si naredite osvežilno kopel stopal z mlačno vodo ter dovolj pijete (najboljša je mineralna voda) in jeste lahko poletno hrano (solate, sadje, zelenjavo).

nosenica_par

Zunaj bodite zjutraj in zvečer, ko so temperature nižje. V času kosila si privoščite počitek. Notranjost zračite ponoči ali zgodaj zjutraj, čez dan naj bodo okna in žaluzije zaprte. Malo počitka in odmori so v nosečnosti bolj pomembni kot kdajkoli prej. Kar se tiče gibanja, je najboljše plavanje ter sprehod peš ali s kolesom zjutraj in zvečer. Med nosečnostjo je koža bolj občutljiva na svetlobo, zato bodite previdni na soncu. Draženje kože, alergije na sonce, razbarvanje kože ali pigmentni madeži so v nosečnosti pogostejši kot običajno.

Vir: Familienplanung

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here