Nosečnice in smučanje

0
1279
smučanje
smučanje

Smučanje je šport, ki prinaša visoko tveganje za padec.

Nekatere nosečnice se tudi med nosečnostjo ne želijo odpovedati zimskemu dopustu in z njim smučanju. Toda ali je to res dobra ideja? Potrebna je velika previdnost. Zakaj si ne bi tokrat namesto smučanja raje privoščili razvajanje v wellnessu?

Šport z visokim tveganjem 

Nihče ne more prevzeti jamstva, da je padec neizogiben. Tveganje je enako na obeh straneh: tako pri izkušenih smučarjih kot tudi pri ostalih. Za nosečnice je tudi zelo težko držati telo v ravnovesju.

– Tek na smučeh je za nosečnice najboljši in najbolj priporočljiv način smučanja. Tu pa je klasičen slog je bolj primeren kot slog drsanja, saj so zaradi tekočega gibanja sklepi in vezi napeti le minimalno. Nosečnice se raje poslužujte preprostih, ravnih prog.

– Deskanje na snegu med nosečnostjo ni priporočljivo, saj so pri njem padci skoraj na dnevnem redu. Zavoljo otroka se mu zato raje izognite.

– Alpsko smučanje je primerno za izkušene nosečnice. Vsekakor pa med nosečnostjo ni priporočljivo učenje tega športa. Pri smučanju je krivec za nesrečo kljub vaši previdnosti lahko tretja oseba. Poskusite vedno dobro pretehtati tveganje in se mu izogniti.

Vir: Lifeportal

Vprašanje
Zanima me, če je v tretjem in četrtem mesecu ali kasneje kakšna ovira za to, da bi nosečnica smučala? Če je seveda vse ok.
Odgovor strokovnjaka
Načeloma lahko smučate, če je z vami in z nosečnostjo vse v redu in če niste ravno začetnica v tem športu. Pazite, da ne padete in da se ne poškodujete, kajti rentgensko slikanje v nosečnosti odpade. Lep pozdrav. Darija Šćepanović, viš. fiziot. in Lidija Žgur, dipl.fiziot.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here