Nočni sprehodi

0
715
spanje_pestovanje_43

Proti koncu drugega leta se pogosto pojavi nov razlog, zakaj ne smete otroka pustiti, da ponoči osamljen joka: če vi ne boste šli k njemu, se bo naučil priti k vam. Plezanju iz posteljice se skušajte za vsako ceno izogniti, saj je nevarno, ker so posteljne stranice za malčka previsoke. Poleg tega nanj prežijo nevarnosti, ker lahko nenadzorovano hodi po hiši, če mu uspe splezati iz nje, ne da bi ga vi slišali. Če otrok odkrije, da lahko spleza iz postelje in vas poišče, dokler je še premajhen, da bi razumel, da tega ne bi smel, bo to verjetno počel noč za nočjo, kar je lahko moteče. Če si bo vaš malček posteljo delil z vami, je varnejše in manj stresno za vse, če se za to zavestno odločite.

Preprečevanje nočnih sprehodov

Najboljši način za preprečevanje je, da na to niti ne pomisli. Ko mu to pride na misel, bo zaradi vztrajnosti poskušal, dokler mu ne uspe. Poskrbite, da za to ne bo imel motiva in priložnosti. Če se zaveda, da ga bo nekdo prišel pogledat, kadar zajoka, ne bo imel razloga, da bi splezal ven. Poskušal bo takrat, kadar ne boste hoteli priti k njemu. Če ga zvečer nikoli ne odnesete nazaj v dnevno sobo ali ponoči v zakonsko posteljo, si ne bo predstavljal privlačnega prizora o prijetni družbi, ki jo zamuja, ker leži v svoji posteljici.

Pomisliti velja na dve starševski zvijači. Če malček spi v spalni vreči, bo vedel, da ne more hoditi naokrog, dokler mu je nekdo ne sleče. Zato bo starše reje poklical. In če posteljico s premičnim dnom nastavite na nižji položaj, takoj ko se zna dojenček postaviti pokonci, in v njej ni velikih igrač, na katere bi lahko stopil, se mu bodo stranice vedno zdele nepremagljive.

Fizične ovire, kot so zaklepanje vrat, mreža čez vrh posteljice ali spanje z varnostnim jermenov so nevarne in odpadejo. Če boste skušali malčka v posteljici obdržati s silo, bo začel gledati nanjo kot na zapor. Najbolje je, če ga prestrežete, ko hoče splezati iz postelje in ga položite nazaj vanjo. Če se prikaže v dnevni sobi ali spalnici, ga takoj odpeljite nazaj v posteljo.

 

spanje_pestovanje_43

Vir: Otrok od rojstva do šole

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here