Njegovi najljubši zvoki

0
862
Glas mame
Glas mame

Izmed vseh zvokov, ki obdajajo vašega otroka, ima najraje vaš glas. Otrok vas sliši na dva načina.

In sicer vas sliši preko zvočnih valov, ki prihajajo iz vaših ust in se prenašajo po zraku, in prek tresljajev, ki se med govorjenjem prevajajo po vašem telesu. Zaradi istega razloga tudi vi sami sebe na zvočnih posnetkih slišite drugače kot sicer – poslušate le zvočne valove, ki potujejo po zraku in ne notranjih vibracij.

Neposredne vibracije prek telesa zelo učinkovito prenašajo vaš glas do otroka. Otrok vas zato sliši vedno ko govorite, pojete ali vpijete. Nič čudnega torej, če bo vaš otrok po rojstvu najbolje poznal prav vaš glas. Otroci po rojstvu še ne prepoznajo očetovega glasu, čeprav že ločijo moški glas od ženskega.

Vaš glas ni edini zvok, ki si ga otrok zapomni pred rojstvom. Pri raziskavah so med drugim uporabljali tudi ultrazvok, da so lahko opazovali odzivanje otroka na znane in neznane glasove, ki so jih predvajali prek slušalk na materinem trebuhu. Od 26. do 27. tedna se otroci na znane zvoke močneje premikajo, kot bi plesali na svojo najljubšo glasbo. Ko zaslišijo glasbo, ki je ne poznajo, se ustavijo. Včasih znana glasba pomirjujoče vpliva na vašega jokajočega otroka. Vendar to taktiko uporabljajte le občasno, saj lahko njen učinek sčasoma zbledi.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj